Kafkas manus och anteckningar läggs ut på nätet

Nyheter.
Nu läggs författaren Franz Kafkas brev, manus och anteckningar upp nätet av Nationalbiblioteket i Tel Aviv. (Foto: Sebastian Scheiner/AP)

SAMLING. Franz Kafka räknas till en av 1900-talets mest inflytelserika författare, men han fick sitt stora erkännande först efter sin död. Nu har en stor samling dokument av den tjeckiska författaren publicerats på nätet, rapporterar SVT Kultur.

Kafka dog av tuberkulos 1924, 41 år gammal. Före sin död gav han alla sina manuskript och anteckningar till sin bästa vän, Max Brod, för att de skulle brännas. I stället publicerades flera av dem.

I slutet av sitt liv ville Max Brod i sin tur donera dokumenten till Nationalbiblioteket i Tel Aviv i Israel. Men i samband med hans död 1968 försvann samlingen.

Biblioteket inledde ett flera decennier långt arbete för att leta upp materialet och i slutet av 2019 hittade man de sista sidorna i ett bankvalv i Zürich i Schweiz. Nu gör biblioteket hela samlingen tillgänglig för allmänheten genom att publicera den på internet.

I samlingen finns bland annat tre utkast av Kafkas bok “Bröllopsförberedelser på landet”, en anteckningsbok för att öva hebreiska och hundratals anteckningar, brev och teckningar.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr