Inga bud på “århundradets auktion” i Rom

Nyheter.
 Den uppmärksammade auktionen av palatset Villa Aurora, som hyser historiens enda takmålning av Caravaggio, har skjutits upp (foto: AP/TT)

KONSTSKATT. Auktionen av privatpalatset Villa Aurora i Rom blev ett fiasko efter att spekulanterna lyst med sin frånvaro. Nu skjuts auktionen upp – och prislappen sänks rejält.

Den uppmärksammade onlineaktionen av Villa Aurora i den italienska huvudstaden startade på tisdagseftermiddagen och väntades under ett dygn inbringa allt mellan utgångsbudet på motsvarande 3,6 miljarder kronor upp till fem miljarder kronor.

Men efter att inte en enda spekulant visat något intresse för byggnaden, som bland annat hyser historiens enda takmålning av 1500-talsmästaren Caravaggio, har auktionen skjutits upp till april – och prislappen sänkts med hela 20 procent, skriver den italienska dagstidningen Corriere della Sera.

Försäljningen av Villa Aurora beordrades av en italiensk domstol efter en uppmärksammad arvstvist mellan barnen till palatsets tidigare ägare, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, och dennes tredje fru efter makens död 2018

Det har ryktats att det bland de potentiella köparna till privatpalatset, som kallats för “Roms bästa hemlighet”, finns personer som Microsoftgrundaren Bill Gates och sultanen av Brunei, men inbjudningslistan till auktionen är hemlig.

Den 7 april har hugade spekulanter en ny chans att lägga vantarna på palatset, men den nye ägaren måste utöver köpesumman även förbinda sig att genomföra ett antal större renoveringsarbeten, som beräknas kosta upp till 11 miljoner euro.

Henrik Samuelsson/TT

Anna Grönberg/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr