Noterat: Porträttsamling i Rom skingras

Noterat.
Nordiska ministerrådet, Skandinaviska föreningen i Rom, Rom, konst, auktion, konstauktion,
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

ROM. Den 10 juni går en rad konstverk under klubban hos den köpenhamnska auktionsfirman Bruun Rasmussen, numera utflyttad från centrum till Lyngby. Det är bland annat porträtt i blyerts och bläck som Skandinaviska föreningen i Rom nu tvingas göra sig av med. Den har hamnat i en akut penningbrist sedan bland andra Nordiska Ministerrådet bestämt att i stället lägga pengar på ”grön omställning” även om andra legat, bland annat från Augustinusfonden, fortfarande finns kvar. Förståeligt nog beklagar förre danske utbildningsministern Bertel Haarder det hela i starka ordalag när han är tillfrågad av Weekendavisen.

Bäst och intressantast i samlingen är nog Albert Küchlers själfulla bild på en ungdomlig H C Andersen som lätt gudsnådeligt blickar upp mot himlen. Den kan man ropa in för ett par hundra tusen danska kronor, eller kanske lite mer. Och en hel del av Lorentz Frölich finns med – samman med Wilhelm Pedersen var han suverän på att illustrera H C Andersens Eventyr. Den skandinaviska föreningen i Rom har existerat i hundrasjuttiofem år, men nu tycks det inte gå längre även om svenskan Marie Kraft som administrerar verksamheten avstått från sin lön i ett halvår. Det rör sig inte om några överväldigande summor, en kvarts miljon årligen från varje nordisk land skulle räcka för fortsatt drift.

Från i höst betalar Ministerrådet inte heller några vistelsestipendier för lovande konstnärer och andra som vill låta sig inspireras i södern. Så är det slut på det, och en stolt månghundraårig tradition från Thorvaldsen och konstnärsgruppen Nasarenerna är kanske till ända, beroende på hur mycket  porträttsamlingen som inte borde skingras kommer att inbringa. Men Antico Caffè Greco finns förstås kvar att häcka på.

IVO HOLMQVIST

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr