Hon ser nuet med en medeltida nunnas ögon

Nyheter.
Aversionen mot Donald Trump och de föreläsningar som Lauren Groff hörde under ett ettårigt vistelsestipendium på Radcliffe Institute, Harvard University, fick henne att skriva om den medeltida poeten Marie de France. (Foto: Janerik Henriksson/TT)

KLOSTER. Äktenskap eller nunnekloster spelar ingen roll. Den amerikanska författaren Lauren Groff ser båda som storslagna utopier. Nu introduceras hon på svenska med “Matrix”, sin roman om den medeltida nunnan och poeten Marie de France.

Lauren Groff

Född: 1978 i Cooperstown, New York.

Bor: I Gainsville, Florida.

Familj: Man och två söner, 10 och 13 år.

Läser just nu: “Jag avslutade just en helt underbar bok, en essäsamling om Nordsjön av danska Dorthe Nors (“En linje i verden” – ännu ej på svenska).”

Tittar på: “Sex education” och “Ted Lasso”.

Framtidsplaner: Avslutar just en löst sammanhållen trilogi om “det amerikanska imperiet” där hon ser “Matrix” och den inställning till livet och naturen som uttrycks där som del ett. Del två kommer 2023 och handlar om en kvinnlig Robinson Crusoe men också om de engelska protestanterna som kliver i land i New England 1609. “De förstörde allting.”

Just nu skriver hon på del tre som utspelas i modern tid.

Hon är storvuxen, klumpig och ful – men också intelligent, lärd och orädd. Som abbedissa i nunneklostret blir Marie de France en maktlysten kapitalist vars nunneföretag så småningom kommer att blomstra. Huvudpersonen i Lauren Groffs bok är på alla sätt enorm – och samtidigt baserad på en verklig historisk person.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr