Hårda klappar med oväntad godhet

Nyheter.
Ge bort en hård klapp i jul. (Foto: Jessica Gow/TT)

BOKJUL. Oväntad godhet, skogssamers öden och översättningens hemligheter – allt det och mycket mer får plats under granen. Här är några av årets bästa böcker att ge bort i jul.

Tre bubblare

”Tio lektioner i svensk historia” av Ola Larsmo

Kan man påstå vad som helst om Sveriges agerande under andra världskriget och bli trodd? Javisst, konstaterar Ola Larsmo, som med denna bok går till motattack mot den senaste tidens historierevisionism.

”Autisterna” av Clara Törnvall

Det har länge varit svårare för kvinnor med neuropsykiatriska funktionsvariationer att få en diagnos. Men i denna essäbok skriver Clara Törnvall om sin egen autismutredning, gör kulturhistoriska utflykter i ämnet och visar att en diagnos kan vara livsviktig.

“Vackra värld, var är du” av Sally Rooney

Författaren till “Normala människor” skriver fram livet och världen genom att skildra några 30-åringar och deras trevande möten. Maktspel och relationstrubbel med både djup och samhällsanalys.

“Det tredje ljuset/Små ting som dessa” av Claire Keegan

En liten flicka på Irland skickas till fosterföräldrar, och får där för första gången någonsin uppleva omsorg och kärlek. När Claire Keegan skriver vill hon “se något vackert hända, som inte är förståeligt eller väntat”. Sådan är också godheten i denna nutidsklassiker och dess uppföljare: den glimrar till i mörkret, överraskande och djupt gripande.

Sara Ullberg/TT
Elin Swedenmark/TT
Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr