Framsteg när det gäller labbproducerad bröstmjölk

Nyheter.
Foto: hippopx.com

FORSKNING.  Biomilq är en start-up som siktar på att så småningom kunna producera bröstmjölk i stor skala. Framsteg har gjorts i processen att skapa mjölk som är så lik bröstmjölk som möjligt.

I en artikel i the New Yorker, skildrar Molly Fisher ett besök på Biomilq, en start-up i North Carolina som syftar till att producera bröstmjölk i laboratorium. Företaget använder laboratorieodlade mänskliga bröstceller för att skapa mjölk som är så lik bröstmjölk som möjligt. Bröstmjölk betraktas ofta av många som en närmast mirakulös dryck, vilket framgår av en studie från 2015 i Early Human Development, som kallade det “perfekt näring”. Bröstmjölk tillskrivs också en rad hälsoeffekter inklusive skydd mot olika sjukdomar och plötslig spädbarnsdöd.

Även om vissa studier antyder att bröstmjölk skulle kunna påverka intelligensen hos barn, är detta svårt att verifiera. Att skapa en vetenskapligt verifierad lista över fördelarna med bröstmjölk jämfört med modersmjölksersättning kan överhuvdtaget vara svårt, eftersom tillgängliga data är begränsade.  

Biomilqs grundare hoppas att deras produkt ska kunna hjälpa föräldrar som inte enbart kan amma.  Företagets tillvägagångssätt och utrustning bygger på biofarmaceutisk teknologi, och den stora utmaningen består i att få fram en kommersiellt gångbar livsmedelsprodukt.  

Läs mer om labbodlad bröstmjölk HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr