Fotoutställning skildrar hbtqia+ i Sydafrika

Nyheter.
Zanele Muholi, ID Crisis (detail), 2003. (Foto: ©Zanele Muholi)

FOTOAKTIVISM. Bildmuseet i Umeå presenterar utställningen ​​Zanele Muholi, om fotografens arbete med konst som aktivism för hbtqia+ personer i hemlandet Sydafrika.

Namn: Zanele Muholi

Ålder: 49 år

Född: Umlazi, Sydafrika


Bor: Johannesburg, Sydafrika

Aktuell: Utställningen Zanele Muholi på Bildmuseet i Umeå, 27 november.
Utställningen är producerad av Tate Modern London i samarbete med Bildmuseet i Umeå, Gropius Bau i Berlin och Maison Européenne de la Photographie, Paris.

Den 27 november öppnar den stora utställningen av fotografen Zanele Muholi på Umeås bildmuseum. Dokumenterande och konstnärliga fotografier blandas med långa, välskrivna texter och skildrar tillsammans livet för svarta hbtqia+ personer i Sydafrika.

– Det här är en otroligt drabbande och vacker utställning som jag tror kommer att bli mycket uppskattad, säger Brita Täljedal, museiintendent, Bildmuseet.

Zanele Muholi kallar sig inte för konstnär utan är i första hand en visuell aktivist som drivs av visionen att, som hen själv uttrycker, “skriva en ny visuell historia om svart queer och trans i Sydafrika, så att världen ska känna till vårt motstånd och vår existens när hatbrotten ökar”.

– Det intressanta är att Sydafrika var ganska tidiga med lagstiftning för hbtqia+ personers rättigheter. Men det är en stor diskrepans mellan lagstiftning och hur det sociala livet ser ut i Sydafrika, särskilt för de svarta, och det är det hen vill berätta med den här utställningen, säger Täljedal.

Utställningen består av hundra fotografier uppdelade i åtta teman. I Only half of the picture – Bara halva bilden, blandas kärlek och intimitet med porträtt av offer för hatbrott och diskriminering. I Being – att vara, porträtteras samkönade par i Sydafrika i nära och inkännande fotografier. Porträttserien Faces and phases – Ansikten och faser, påbörjades 2016 och var den som gjorde Muholi internationellt känd.

– Porträtten har otroligt intressant blickar, ansikten och fysionomier, det är mycket berörande, säger Täljedal.

(Foton: © Zanele Muholi)

Somnyama Ngonyama –Hylla den mörka lejoninnan, är en pågående serie som Muholi har jobbat med sedan 2012 där hen fotograferar sig själv på olika platser i världen. Fotona har en kulturell koppling med referenser till den koloniala tiden och apartheids historia i Sydafrika fram till nutidens rasism. Muholi har använt bruksföremål och upphittat material och gjort om till rekvisita i porträtten.

– Det är väldigt subtilt, vid första anblick ser porträttbilderna bara ut som tjusiga modefotografier, men tittar man närmare upptäcker man detaljerna som kan vara klädnypor, dammsugarslangar, cykeldäck eller svinto skurborstar som bildar en krona på ett huvud, berättar Täljedal.

(Foto: © Zanele Muholi)

Community – Gemenskap, består av små färgfotografier tagna vid bland annat begravningar och minnesstunder för lesbiska personer som blivit utsatta för korrigerade våldtäkter och mord.

– Jag tror inte att vi i Sverige har förstått vilka svåra förhållanden hbtqia+ personer lever under i Sydafrika, det här är en informativ utställning som jag lär mig någonting nytt av, avslutar Täljedal.

Hon hoppas på en bred publik till utställningen, som har vernissage på Bildmuseet den 27 november kl. 14.00. Curatorn Yasufumi Nakamori från Tate Modern i London, där utställningen är producerad, gästar invigningen.

Namn: Zanele Muholi

Ålder: 49 år

Född: Umlazi, Sydafrika


Bor: Johannesburg, Sydafrika

Aktuell: Utställningen Zanele Muholi på Bildmuseet i Umeå, 27 november

Utställningen är producerad av Tate Modern London i samarbete med Bildmuseet i Umeå, Gropius Bau i Berlin och Maison Européenne de la Photographie, Paris.
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr