Förintelsekonferensen: Facebook och Google del av problemet

Nyheter.
Nachman Shai, Israels sändebud och minister för kontakter med judar i diasporan. (Foto: Johan Nilsson/TT)

SOCIALA MEDIER. De sociala medieplattformarna har ett stort ansvar när antisemitismen växer, understryker Israels representant när han anländer till Malmöforum.

– De måste ta ansvar för det, säger Nachman Shai, Israels minister för kontakter med judar i diasporan.

På sociala medier pågår attacker mot judar, konstaterar han, och då förväntar han sig att företagen bakom tar ansvar.

– De kan inte vara så kallat neutrala eller objektiva. De är en del av scenen.

Utöver representanter för ett 40-tal länder finns också organisationer och några av de stora sociala medieföretagen på plats.

– Vi är här för att göra viktiga utfästelser. En av dem är att det inte ska finnas utrymme för hat på Youtube, säger företages Europachef Pedro Pina.

Youtube lovar satsa

Han utlovar stora satsningar på att stödja organisationer som bekämpar antisemitism och även stöd till organisationer och stater som vill fortsätta sprida kunskap om Förintelsen.

Statsminister Stefan Löfven (S) är värd för konferensen.

– Vi måste göra vårt yttersta för att bekämpa antisemitism och rasism, säger han.

Fokus under dagen ska ligga på vilka åtaganden vart och ett av de deltagande länderna, företagen och organisationerna är beredda att göra.

– Jag ser fram emot konferensen, men ännu mer på vad som ska hända efter den, säger Löfven.

Han konstaterar att antisemitismen ökat under pandemin.

– Det gör det ännu viktigare att hantera det och att vi gör vad vi kan för att bekämpa den. Det är därför vi är här.

Antiziganism uppmärksammas

Antiziganismen kommer också att uppmärksammas under konferensen, försäkrar han.

Med på konferensen är Teodor Mutto, som förlorade båda sina föräldrar under Förintelsen. Antiziganismen är utbredd i Sverige och ännu mer påtagligt i andra delar av Europa, framhåller han.

– Man måste erkänna romernas Förintelse, att romer och judar förintades på samma grund. Detta måste hela världen få veta.

“Stort intresse”

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är nöjd med uppslutningen till Malmöforum, trots att många länder företräds av ambassadörer och trots att några av huvudtalarna bara medverkar digitalt.

– Det har varit ett stort intresse, men det är fortfarande pandemikänningar. Det är många, framför allt statsledare, som inte reser, säger Ann Linde.

Vid sin sida har hon Andrew Baker från American Jewish Committee och tillsammans representerar de Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Baker efterlyser större satsningar på fysisk säkerhet, liksom en mer standardiserad rapportering om hatbrott.

– I många länder rapporteras det tyvärr bara delvis, eller så drar sig drabbade för att vända sig till polisen eller myndigheter, säger Andrew Baker.

Konferensen behandlar fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr