Förgängliga installationer gestaltar klimathoten

Nyheter.
Konstnären Ola Sivhed skapar förgängliga installationer som ska representera klimathoten inför utställning på Seychellerna. (Foto: Ola Sivhed)

KLIMATFÖRÄNDRINGAR. Konstnären och dekorationsmålaren Ola Sivhed arbetar just nu med sitt dystopiska projekt The 4 elements, där jord, eld, vind och vatten tar form i installationer som är lika tidsbegränsade som jordens livstid i klimatförändringarnas verklighet.

Namn: Ola Sivhed
Ålder: 55 år
Från: Trelleborg
Bor: Brantevik
Gör: Konstnär och dekorationsmålare

Aktuell med The 4 elements, vernissage 22 juli 2022 Seychellerna

Med sitt pågående konstprojekt The 4 elements gestaltar konstnären Ola Sivhed nutidens miljöproblematik genom förgängliga installationer av de fyra elementen. Skulpturer av jord, eld, vind och vatten håller på att ta form i skånska hembyn Brantevik, inför vernissagen på Seychellerna den 22 juli nästa år.

– Det är en ganska dystopisk historia jag berättar men den är till för att sätta fart på beslutsfattare och politiker, säger Ola Sivhed om sitt projekt.

Eldinstallationen tar form i en stor båge av trä som ska tändas på. Bågen har bogserats ut i Branteviks hamn på en plats där den reflekteras i vattenytan och bildar en cirkel, som en symbol för livets cykler på jorden. Elementet jord har Sivhed skapat utifrån bilden av en framtid om flera miljoner år, där människan inte har lyckats göra någonting åt miljöproblematiken.

– Här i Brantevik finns jättemycket klipphällar med fossiler, så jag har gjort fossiler av människors ansikten som en symbol för att mänskligheten inte klarade av att ändra på sitt beteende.

Vatten har han valt att gestalta med ett smältande isklot där ett glashjärta är instängt i mitten och programmerad att slå hjärtslag som en indikator på tiden som går. Under klotet ligger en atlas, på vilken vattnet droppar ner och flödar mot kontinenterna, beskriver Sivhed.

– Mot slutet kommer hjärtat att tina fram, och det blir en indikator på jordens liv, framtidens tidsmarkör.

Det sista elementet, luft, håller ännu på att formuleras i Sivheds huvud. Även om han har arbetat med projektet sedan 2019 sker förändringar och nya idéer uppkommer hela tiden. Överst i tanken finns installationerna, men eftersom de kommer att brinna upp, smälta eller på andra vis vara tidsbegränsade filmar och fotar han dem för att klippa ner till kortfilmer som berättar om det problem ett visst element pekar på.

Varje element får ett varsitt rum under utställningen, där det även kommer att finnas små artefakter av de stora installationerna. I ett femte rum vill Sivhed släppa in besökarna och interagera med deras tankar som väcks av konsten, exempelvis genom att låta dem skriva ner sina reaktioner på lappar.

– Jag vill ställa krav på en tanke från besökaren, men också inspirera till att ta tag i det här på något sätt. Min målbild är en vägg full med små lappar, säger Sivhed.

Han vill gärna att utställningen ska bli mer än ögongodis och i bästa fall leda till förändring, och att människor som förnekar klimathoten tänker till. Men att skapa konstutställningar på tema miljö är ingenting nytt för Sivhed. De senaste åren har han lyssnat på extremister åt alla håll, de som är livrädda för klimatförändringarna, de som är passiva och de som befinner sig någonstans i mitten, för att lära sig så mycket som möjligt.

– Lösningen finns inte i att skrika, den finns i kunskap och utbildning och det vill jag inspirera till. Annars finns det en tendens att man skrämmer ungdomen till passivitet, säger han.

Att vernissagen för The 4 elements kommer att vara på just Seychellerna beror på att den före detta presidenten Danny Faure tilltalades av projektet och bjöd dit Sivhed.

– Han var väldigt engagerad för sin nation och orolig för dess framtid, det är så mycket tydligare vad som händer där nere.

Men Sivhed hoppas även att utställningen på Seychellerna ska leda till nya kontakter och har flera idéer om hur utställningen kan ta form på gallerier, konsthallar och andra platser i Sverige.

– Tanken är att det ska bli en vandringsutställning, men först kommer jag att göra allt jag kan för den här utställningen och satsa på den, avslutar Sivhed.

Namn: Ola Sivhed
Ålder: 55 år
Från: Trelleborg
Bor: Brantevik
Gör: Konstnär och dekorationsmålare
Aktuell med The 4 elements, vernissage 22 juli 2022 Seychellerna
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr