Födde dött barn – fick fängelse

Nyheter.
Den nya dokumentären “The seventeen” skildrar en rad fall med fängslade abortanklagade kvinnor i El Salvador. Pressbild. (Foto: Folkets Bio)

ABORT. Teodora Vásquez dömdes till fängelse i 30 år. Hennes brott: Hon fick ett dödfött barn i landet med världens strängaste abortlagar.

– Hela systemet är misogynt, säger den svenskbaserade filmaren Celina Escher som har gjort dokumentären “The seventeen”.

The seventeen

Vad: Dokumentär om de stränga abortlagarna i El Salvador och de kvinnor som drabbas.

Regi: Celina Escher, som har rötter i El Salvador och bor i Sverige.

Producenter: Mónica Hernández Rejón och Maria Åkesson.

Animationer av: Louisa Wallström och Roland Seer.

Biopremiär: 24 september.

Teodora Vásquez var gravid i nionde månaden när hon efter ett brutalt rån drabbades av missfall. Hon anklagades för att själv ha dödat fostret och dömdes till 30 års fängelse, utan bevis. Nästan elva år senare fick hon viss upprättelse, vilket skildras i “The seventeen”, som handlar om en grupp kvinnor som delar Teodoras öde.

Dokumentären tar upp hur den stränga abortlagstiftningen i El Salvador leder till att domstolar i vissa fall dömer till 30-åriga fängelsestraff för mord. Det drabbar främst kvinnor som inte har medel att försvara sig.

– När jag förstod att abort var olagligt så blev jag otroligt arg. Jag tog kontakt med en grupp som arbetar för mänskliga rättigheter och kämpar för just de här 17 kvinnorna, säger Celina Escher på telefon från Berlin, där filmen snart får premiär.

Drabbar främst fattiga

Hon är själv född i El Salvador men också delvis uppvuxen i Schweiz och bor sedan två år i Sverige. Det var när hon gick på filmskola på Kuba som hon först blev medveten om den stränga lagstiftningen i El Salvador, lagar som Celina Escher kallar misogyna.

– Den här lagstiftningen drabbar fattiga kvinnor som inte har pengar att vända sig till en privat klinik eller resa utomlands. De har heller inte råd med advokater vid rättegångarna och blir ofta fällda helt utan bevisning.

Hon började 2017 besöka de fängslade kvinnorna som kallas för “De sjutton”. Hon beundrade deras systerskap och fick fin kontakt med deras talesperson, Teodora Vásquez, som blev huvudperson i filmen.

Celina Escher filmade i kvinnofängelset men också runt omkring. Ett stort fokus i “The seventeen” ligger på att skildra kvinnor ur arbetarklassen, som sliter hårt för brödfödan och verkar ha allt ansvar för barnen.

“Vi förlorar rättigheter”

Sedan 1998 är det olagligt att göra abort i El Salvador. Innan dess kunde det gå vid omständigheter som exempelvis våldtäkt, om det fanns fara för moderns liv eller om den gravida var minderårig.

En rad fall med fängslade abortanklagade kvinnor i El Salvador har väckt skarp kritik från människorättsorganisationer på senare tid. Celina Escher påpekar att kvinnogrupper kämpar hårt i landet men att den allt mer auktoritära regimen inte kommer att ändra sig i första taget.

Hon vill med sin film varna kvinnor för att ta sina rättigheter för givna och tar den nyligen förändrade lagstiftningen i Texas som exempel.

– På de flesta ställen där konservativa män kommer till makten så förlorar vi våra rättigheter. På 1970-talet var det förbjudet med abort i Frankrike och de franska kvinnorna reste till Polen för att göra abort. I dag är det tvärtom.

“The seventeen” ska visas världen över, inte minst i El Salvador, och Celina Escher hoppas på debatt.

TT: Hur går det för Teodora nu, har ni kontakt?

– Ja, hon har det bra. Hon är engagerad i en organisation som hjälper kvinnor ur gruppen The seventeen. Även om de är ute ur fängelset så är de ändå dömda juridiskt. Det påverkar deras möjligheter till jobb – och deras hälsa. Både psykiskt och fysiskt har de lidit av att sitta oskyldigt fängslade.

The seventeen
Vad: Dokumentär om de stränga abortlagarna i El Salvador och de kvinnor som drabbas.
Regi: Celina Escher, som har rötter i El Salvador och bor i Sverige.
Producenter: Mónica Hernández Rejón och Maria Åkesson.
Animationer av: Louisa Wallström och Roland Seer.
Biopremiär: 24 september.

Miranda Sigander/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr