EU uppmanas hjälpa afghanska musikelever

Nyheter.
Elever från Afghanistan National Institute of Music ombord på ett plan med destination Doha, Qatar, i oktober i år. Arkivbild. (Foto: ANIM/AP/TT)

AFGHANSKA MUSIKER. Kungliga Musikaliska Akademien manar Sveriges ständiga representation vid europeiska unionen att få till stånd ett samlat EU-stöd för att hjälpa afghanska musikelever i exil att ta sig till Portugal.

Det var i oktober i år som den portugisiska regeringen meddelade att de 272 eleverna från musikskolan Afganistan National Institute of Music (ANIM), som flydde från Afghanistan till Qatar när talibanerna återtog makten i Afghanistan, skulle beviljas asyl i Portugal.

Men nu saknas finansiering för resan från Doha och för boende i Portugal. Kungliga Musikaliska Akademien har därför vänt sig till EU med frågan om att bekosta den sista etappen på de afghanska musikelevernas resa.

“Det är med stor glädje vi nu ser att ANIM:s elever, personal samt närstående kunnat räddas från talibanernas tyranni. Att världens musikliv kan gå ihop på detta sätt och rädda musiken känns minst sagt hoppfullt”, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare vid Kungliga Musikaliska Akademien, i ett pressmeddelande.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr