Ett skapande rum för kvinnor och icke-binära

Nyheter.
Emelie Sjöström och Erika Lindholm är personerna bakom Musikkollo Online, som drar igång i oktober för kvinnor och icke-binära. (Foto: Privat)

MUSIKKOLLO. Den 9 oktober inleder Musikkollo Online en av tre helger med musikskapande för kvinnor och ickebinära. Bakom kollot står musikerna Erika Lindholm och Emelie Sjöström, som vill skapa ett tryggt rum för musikintresserade personer.

Musikkollo Online

När: 9, 16, 23 oktober
Var: Online
För vem: Kvinnor och icke binära.
Med: Erika Lindholm och Emelie Sjöström, frilansande musiker och musiklärare med bas i Örebro. I samarbete med NBV Music Group och Örebro Kommun. 

Under tre lördagar i oktober, med start den 9e, pågår Musikkollo Online för musikintresserade kvinnor och icke binära. Musikkollo Online är precis som det låter, en kolloverksamhet över nätet, där deltagarna umgås, delar och skapar musik tillsammans i ett tryggt rum.

– Gruppdynamiken är viktig, att uppnå den och att skapa en känsla av tillhörighet i gruppen, det är själva grundkonceptet, säger Erika Lindholm, initiativtagare tillsammans med Emelie Sjöström.

Lindholms och Sjöströms tanke är att skapa ett forum dit musikintresserade kan vända sig för att samla inspiration, avsätta tid till sina projekt eller få idéer till nya. Varje lördag bjuder på olika workshops, som kan handla om allt ifrån låtskrivning till en guide i musikproduktionsprogrammet Soundtrap, och följs av egen skapartid.

– Uppgifterna görs individuellt och man skapar sin egen musik, men får feedback från oss ledare och andra deltagare och kan prata om sitt konstnärskap eller vägen dit, säger Lindholm.

Uppläggen är anpassade efter deltagarnas nivå med olika digitala rum för olika ändamål. Den sista lördagen avslutas med en intern konsert, en delning, där det finns möjlighet för deltagarna att visa upp vad de skapat under kollot eller gjort tidigare i livet.

– Det ska inte vara avancerat, utan kom precis som du är, utan några förkunskaper och vi tar det därifrån. Det enda som behövs är något slags musikintresse.

Konceptet Musikkollo Online startades av Lindholm och Sjöström förra hösten och varför det blev ett online-event berodde huvudsakligen då på pandemin. När de fortsatte att utveckla projektet hittade de dock fler fördelar med att fortsätta hålla det via nätet.

– Dels blir det en större spridning på deltagarna och vad de har för socioekonomisk bakgrund, och dels integrerar människor som bor i städer och på landsbygd.

Musikkollo Online har sin grund i Popkollos verksamhet, en organisation för kvinnor och transpersoner som vill skapa musik under trygga förutsättningar, där Lindholm var med och tog fram konceptet för ett online-kollo under pandemin.

– Det var häftigt att separationsångest och hejdå-tårar kunde skapas även efter ett event online, så jag frågade om jag fick jobba vidare med det här konceptet och gjorde en egen variant tillsammans med Emelie.

Förutom att skapa ett musikkollo för kvinnor och icke-binära har Lindholm och Sjöström även hållit i kollo för ungdomar och seniorer. De upplever responsen som mycket positiv och ser fram emot att få ta emot nya deltagare om ett par veckor.

– Det är alltid jättekul att träffa och lära känna deltagarna, det blir en väldigt fin, intim stämning. Jag ser fram emot att bara få vara där och inspireras, skapa och umgås tillsammans, avslutar Lindholm.

Musikkollo Online
När: 9, 16, 23 oktober
Var: Online
För vem: Kvinnor och icke binära.
Med: Erika Lindholm och Emelie Sjöström, frilansande musiker och musiklärare med bas i Örebro. I samarbete med NBV Music Group och Örebro Kommun. 
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr