Elva tips för barnens bokhöst

Nyheter.
Sara Stridsberg och den italienska illustratören Beatrice Alemagna har gjort en poetisk bilderbok tillsammans. Pressbild. (Foto: Beatrice Alemagna)

BOKHÖST. Krokodiljakter, glömdagar och berättelser om komplexa tjejer – det är lite av vad bokhösten har att erbjuda barn och unga. Vi tipsar om elva böcker som ger läsglädje till stora och små.

Fler spännande titlar

“Asynja: Kungens grav” av Elisabeth Östnäs. (Bonnier Carlsen) Första delen i en serie om vikingaliv och barnsoldater.

“Betongrosor” av Angie Thomas. (Natur & kultur). När en son till en fängslad gänglegendar får barn måste han bryta sitt destruktiva liv och ta ansvar för någon annan.

“Jag vill ha en hund” av Kitty Crowther. (Lilla Piratförlaget). Söt berättelse om en annorlunda vänskap och konsten att acceptera sig själv.

“Räkna med havet” av Emilia Ilke. (Mirando bokförlag). Konstbok med havstema för de minsta av konstnären Emilia Ilke.

“Alma Freng och solfångarna” av Ida Tufte Michelsen. (Alfabeta) Berättelse för magikerfantaster, om en ung tjej som upptäcker att hon har särskilda krafter, och kan styra tiden.

“100 % äkta fejk” av Sannah Salameh. (Rabén & Sjögren). Efter år av rasistiska kommentarer om hennes arabiska påbrå bestämmer Mariam sig – hon tänker klättra i högstadiets hierarki.

“Svampskogens hemligheter” av Stefan Casta och Mattias Olsson. (Opal). Ett tillfälle att dyka in i svampskogen, med kunniga texter och stämningsfulla bilder.

”Allt som inte syns” av Katarina von Bredow. (Natur & kultur). Om en oväntad vänskap mellan mobbaren och den mobbade.

Magisk vardag

“Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären” av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. (Rabén & Sjögren)

I denna fristående uppföljare till “Nappresan – eller när Ester slutade med napp” är Ester och handlar med sina pappor. Men hon tappar bort dem och bestämmer sig för att vänta på gosedjursavdelningen. Där får djuren plötsligt liv och piper av skräck, eftersom krokodilen ska komma. En vardagssituation blir till saga kryddad med magisk realism i en bok om självständiga Ester.

Elin Swedenmark/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr