Uppläsning av Gui Minhais dikter på Fängslade författares dag

Nyheter.
Författaren Gui Minhai sitter i fängslad i Kina sedan 2015. På måndag på Fängslade författares dag uppmärksammas han med sin senaste diktsamling. (Foto: Svenska PEN)

FRIA ORDET. På måndag är det Fängslade författares dag och samhällsdebattören Kurdo Baksi och Svenska Författarförbundet bjuder in till en uppläsning av Gui Minhais senaste diktsamling, som han skrivit från fängelset i Kina där han sitter frihetsberövad sedan 2015.

Den 15 november varje år uppmärksammas författare som runt om i världen sitter fängslade för vad de har skrivit. Samhällsdebattören Kurdo Baksi ordnar tillsammans med Svenska Författarförbundet ett program med fokus på den svenska författaren, förläggaren och poeten Gui Minhai, som sedan 2015 sitter frihetsberövad i Kina.

– Det är väldigt få länder som inte har fängslade författare, inte ens Sverige är förskonade som har två samhällsfångar, Dawit Isaak och Gui Minhai, säger Kurdo Baksi, initiativtagare till evenmanget.

Ingen har hört från Gui Minhai på tre år, sedan augusti 2018. Ändå utkom han med en ny diktsamling förra året, Jag ritar en dörr på väggen med fingret, som skrevs i fängelset. Dikterna är på kinesiska men har blivit översatta till svenska av en översättare som av säkerhetsskäl behöver vara anonym. Till måndagens program har flera svenska kulturpersonligheter blivit inbjudna att läsa en dikt var ur Minhais senaste samling.

– Många gånger engagerar vi oss för fängslade författare men vi visar inte vilka personerna är eller vad de har skrivit. Genom diktsamlingen vill vi gestalta vilka hot som finns mot yttrandefriheten och vilket högt pris man betalar för yttrandefriheten idag, säger Baksi.

Han har själv engagerat sig för Gui Minhais frihet under många år genom att bland annat hålla manifestationer utanför Kinas ambassad och skriva debattartiklar i dagspress. På måndag delar han några ord om det globala hotet mot det fria ordet och uppmanar till att man ska stötta fängslade författare.

– Vi som är utanför fängelset ska kämpa för dem som sitter där, för mig är det självklart och jag tror att jag har miljontals människor runtom i världen som delar mina tankar, det gäller bara att hitta dem.

Fängslade författares dag instiftades av internationella PEN, och Svenska PEN kommer att hålla aktiviteter under kvällen för att uppmärksamma skribenter som frihetsberövats för sin regimkritik. Här ligger fokus på Belarus och den allvarliga situationen för yttrandefriheten som råder i landet. Under kvällen delas även Tucholskypriset ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Gui Minhai fick priset 2019.

Dagen uppmärksammas på flera håll med fokus på olika områden eller personer. Gui Minhai, som är hedersmedlem i Svenska Författarförbundet, står i fokus på måndag men Baksi understryker att den röda tråden är att uppmärksamma det fria ordet.

– Så länge en enda människa sitter fängslad för det fria ordet så är ingen av oss fri, avslutar han.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr