De vann på Tempo dokumentärfestival

Nyheter.
“Dansa min docka” fick pris för bästa dokumentär i kort format på årets Tempo dokumentärfestival (foto: Tempo dokumentärfestival)

FILMFESTIVAL. “The scars of Ali Boulala” var en av vinnarna när den 23:e upplagan av Tempo Dokumentärfestival avslutades på Teater Tre i Stockholm på lördagskvällen.

Vinnare utsågs i totalt sju kategorier. Max Eriksson, regissör av “The scars of Ali Boulala” utsågs till vinnare av “Tempo documentary award” och mottog prissumman på 75 000 kronor.

“Stefan Jarl international documentary award” är festivalens pris för bästa internationella dokumentär och där vann “Courage” av Aliaksei Paluyan, med motiveringen att det är en film om “vikten av och kraften hos kulturella uttryck. Regissören lyckas på oväntade sätt gestalta känslorna hos hela rörelsen mot Lukasjenko”, samtidigt som den ger en röst åt vanliga människor.

Priset för bästa dokumentär i kort format gick till “Dansa min docka” av Jasmijn Kooijman, som, enligt juryn, fångar tittarnas nyfikenhet i ett ämne som skildrats förut med vackra bildkompositioner, genomarbetade miljöer och skicklig ljussättning.

I ljudkategorin, där priset delas ut till den kortfilm som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden, gick priset till Anne Gry Friis Kristensen, för “Nadir”, i regi av Amin Zouiten.

Fakta: Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival

Tempo documentary award: “The scars of Ali Boulala”, av Max Eriksson

Stefan Jarl International Documentary Award: “Courage”, av Aliaksei Paluyan

Hedersomnämnande: “There Will Be No More Night”, av Éléonore Weber

Tempo short award: “Dansa min docka”, av Jasmijn Kooijman

Hedersomnämnande: “Jag ville ha en familj”, av Irene Lopez

New doc: “Pink rider”, av Daniel Aguirre Montoy

Hedersomnämnande: “Powernapper’s paradise”, av Samir Arabzadeh

Tempo sound award :Ljuddesigner Anne Gry Friis Kristensen med filmen “Nadir”

Short dox radio: “Sailor”, av Petra Koppla Dahlberg

Hedersomnämnande: “Min sliding doors woman”, av Astrid Mohlin

Tempo pitch: “Katwe” (arbetstitel), av Nima Shirali

Bettans fond: Folkets Bio, Lund/Kino

Fonden har som syfte att stödja och uppmuntra kreativt arbete med att visa dokumentärfilm på biograf

ANNA-priset: “Ett meddelande till Ernestina”, av Jonelle Twum

Hedersomnämnande: För första gången i prisets åttaåriga historia delades också ett hedersomnämnande ut, tillsammans med 60 000 kronor, till Maj Wechselmann.

TT Nyhetsbyrån

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr