Dags för Frame Filmfestival för unga filmare

Nyheter.
Frame Filmfestival drar igång i helgen. (Foto: Logga, Västra Götalandsregionen)

FILMFESTIVAL. På torsdag drar Frame Filmfestival igång i Göteborg. En kortfilmsfestival som ska lyfta unga filmare på väg in i branschen och ge plats åt kortfilmer på bioduken.

Mellan 9-12 september pågår Frame Filmfestival i Göteborg, en festival för kortfilmer som arrangeras av Västra Götalandsregionens kulturförvaltning. På programmet står filmvisningar, samtal, inbjudna gäster, workshops, seminarier och prisutdelning i fyra olika tävlingsgrupper. Alla från 16 år och uppåt kan skicka in sina filmer, men målgruppen är i huvudsak unga.

– Vår motivation är att lyfta fram filmare på väg in i en bransch eller in i ett intresse, och öppna dörrar för unga filmare, säger Anna-Karin Johansson, festivalproducent.

Hon menar att det kan vara svårt för unga filmare att komma åt sammanhang att visa och se kortfilm på egen hand.

– Jag kan tänka mig att man hittar sammanhang genom skolan, internet eller att man kommer med i olika kortfilmspaket, men det finns inte så många tillfällen att se kortfilm på bioduken. Så det är kärnan för oss.

Frame Filmfestival har tagit emot 100 inskickade filmer och gjort ett urval på 35 stycken som kommer att visas under festivalen och tävla om olika priser. Tävlingskategorierna är Mellanvikt, Tungvikt, +27 och Konstfilm, där de två första är åldersbaserade och vinnarna skickas vidare att tävla i SM i Trollhättan på den nationella Novemberfestivalen. Filmerna tävlar även om publikens röster och pris från festivalens samarbetspartners.

– Vi krockar målgrupperna mot den professionella branschen och hoppas att tycke uppstår, säger Johansson.

Utöver filmvisningarna håller Gorki Glaser-Müller, som regisserat filmen Children of the Enemy, en workshop om att vara i team med sig själv. Det blir regi-gym med chans att träna sina regissörsmuskler med Göteborgsbaserade regissören Lisa Meyer och en workshop som fokuserar på konstfilm med konstnären Oscar Lara. För att nämna några av punkterna.

I år blir Frame filmfestival, som många andra evenemang, lite annorlunda från tidigare. En del av innehållet kommer att hållas på plats och en andra delar via nätet. De 35 utvalda filmerna visas både fysiskt på biografen Capitol i Göteborg under helgen och online under festivalens alla fyra dagar.

– Även om jag tycker att bion är viktig så ska det ju göras på ett bra och säkert sätt, säger Johansson.

Hon beskriver sina förväntningar inför helgen som ganska osäkra i och med att det var länge sedan de arrangerade någonting fysiskt.

– Jag har mest försiktiga förhoppningar om att vi på ett lagom och bra sätt ska få mötas och se och prata film, säger hon.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr