Broadwaymusikalen Parade provocerar nynazister

Nyheter.
Teaterdistriktet i Midtown Manhattan, NYC. (Foto: Wikipedia)

BROADWAY. Musikalen “Parade” anlägger ett intersektionellt perspektiv för att visa hur antisemitismen passar in in i ett bredare system av vit överhöghet. Detta har provocerat fram protestaktioner från högerextremister.

Broadwaymusikalen “Parade” berättar historien om Leo Frank, en judisk fabriksintendent i Georgia som dömdes, högst sannolikt felaktigt, för att ha våldtagit och mördat en 13-årig flicka i 1913. Efter att domen avkunnats lynchades Frank av en grupp män. I efterhand har det ifrågasatts huruvida Leo Frank över huvud taget var skyldig. Och 1986 benådades Leo Frank postumt av delstaten Georgia.

Musikalen anlägger ett intersektionellt perspektiv för att visa hur antisemitismen passar in in i ett bredare system av vit överhöghet, där anti-svart rasism och kvinnohat också är bärande element. Genom sin skildring av skärningspunkten mellan dessa olika former av förtryck i ett enda fall ger Parade en inblick i hur de samverkar. Detta är något som har provocerat nynazister som genomfört protestaktioner utanför teatern där “Parade” spelas.

Läs mer HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr