Brittisk bondson hittade unik romersk mosaik

Nyheter.
Under en brittisk åker låg denna romerska mosaik som föreställer en scen från Trojanska kriget. Pressbild. (Foto: University of Leicester Archaeological Services/AP)

ROMSKT FYND. En romersk mosaik med motiv från Homeros ”Iliaden” har hittats under en åker i Rutland i centrala England. Upptäckten gjordes under en pandemipromenad.

Mosaiken finns i vad som en gång varit en romersk villa och beskrivs som ett unikt arkeologiskt fynd i England – det första i sitt slag, uppger BBC.

Jim Irvine var 2020 ute och promenerade till följd av nedstängningen under pandemin. På sin fars ägor hittade han ”ovanlig keramik” och kontaktade därför arkeologer vid Leicestershire County Council. Men han hämtade också en spade och gick till verket själv.

– Jag grävde ett grunt dike och det var precis på rätt plats. Att få se något som var varit orört i 1 700 år eller så har varit helt fantastiskt, säger Jim Irvine till BBC.

Mosaiken föreställer Akilles och Hektor i slutet av det trojanska kriget. Historic England, den brittiska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet, beskriver den som en av de mest anmärkningsvärda och betydelsefulla mosaiker som någonsin hittats i Storbritannien.

John Thomas från University of Leicester Archaeological Services har lett utgrävningarna. Villan och mosaiken har anlagts av en person som varit förmögen men som också haft god kunskap om den klassiska litteraturen, konstaterar han.

Det senaste från Nyheter

0 0kr