Björn Söder kräver pengar för gammal SS-bild

Nyheter.
Björn Söder under budgetomröstningen i december 2014. (Foto: Wikipedia)

UPPHOVSRÄTT. Björn Söder kräver 2 500 kronor av de som utan tillstånd delar en bild av honom och den avlidne nazisten Franz Schönhuber. Twitteranvändare ifrågasätter att Söder verkligen kan hävda upphovsrätt till bilden ifråga.

ETC rapporterar i en artikel att Björn Söder, Sverigedemokraternas riksdagsledamot, har inlett ett korståg på Twitter mot alla som sprider den ökända bilden av honom och nu avlidna Franz Schönhuber, tidigare Waffen-SS-soldat och partiledare för det tyska nationalistiska partiet Republikanerna.

“Du kan dessutom nu betala royalty för bilden du postade. Jag har upphovsrätten för den. Så vänligen betala 2 500 kronor,” skrev Söder till en användare som publicerade bilden på Twitter.

När han blev ifrågasatt av användare på Twitter om upphovsrätten till fotot svarade han genom att hävda att han äger bilden och negativet. Det finns dock inga bevis för att Söder faktiskt äger upphovsrätten till bilden. Enligt hans egen beskrivning togs bilden under en valkonferens i Stockholm 1998 anordnad av SD. 

En jurist på Patent- och registreringsverket, Thomas Riesler, menar att om personen som säger sig ha upphovsrätten har varit med och detaljerat arrangerat bilden och fotografen bara tryckt av, kan personen åberopa delad upphovsrätt. Riesler påpekar också att Söder, även om han har negativet, måste kunna styrka att han har fått de ekonomiska rättigheterna till bilden för att hävda sin upphovsrätt.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr