Anders Hillborg får Järnåkerstipendiet

Nyheter.
Tonsättaren Anders Hillborg får pris för sitt verk ”Duo for Cello and Piano”. Pressbild. (Foto: Mats Lundqvist)

TONSÄTTARSTIPENDIAT. Tonsättaren Anders Hillborg tilldelas Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2021 för sitt verk ”Duo for Cello and Piano” från 2013.

”Ett distinkt och briljant verk som utstrålar fräschör och spelglädje. Skiftande musikaliska element som sammanbinds av ett unikt harmoniskt språk och stark formkänsla.” Så lyder en del av juryns motivering.

Stiftelsen Saltö, inrättad av Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Priset på 100 000 kronor delas ut den 5 januari i anslutning till en årlig kammarkonsert till Järnåkers minne på konsertlokalen Musikaliska i Stockholm.

”Jag är extremt tacksam och glad över detta erkännande. Det kan uppfattas som en klyscha, men det är inte desto mindre sant – alla dessa ensamma timmar för att komponera och man vet inte om det man skriver kommer att nå ut… och så får man ett bevis på att det faktiskt gör det”, säger Anders Hillborg i ett pressmeddelande från Föreningen Svenska Tonsättare.

Även två stråkmusikstipendier delas ut till unga stråkmusikstuderande. Årets stipendiater är Alva Holm, violin och Daniel Thorell, violoncell, som får 75 000 kronor var.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr