Äldre druvsorter ger hopp för pressad vinbransch

Nyheter.
Foto: Wikipedia

DRUVARV. I en artikel i The Guardian betonas problemet med klimatförändringar och hur glömda druvsorter erbjuder hopp för pressade vinproducenter.

Annonser riktade till vinproducenter med tips om var man kan hitta ovanliga druvsorter började dyka upp i Kataloniens tidningar på 1980-talet. Dessa annonser hjälpte Miguel A Torres, en fjärde generationens vinproducent, i hans sökande efter sedan länge bortglömda vindruvor. Torres ville återvinna arvet och de gamla traditionerna, men det var inte förrän klimatkrisen började påverka vinstockarna som han insåg vikten av att söka sig bakåt i tiden. 

– Jag ville helt enkelt återuppliva arvet – de uråldriga traditionerna och vinstockarna – som våra förfädrar lämnat till oss, sa Torres, ordförande för vingården Familia Torres. Och sedan insåg vi att vissa av dessa sorter tar längre tid för att mogna, vilket betyder att de kanske kan hjälpa oss i en allt varmare värld. Klimatförändringarna är det värsta hotet som vi någonsin har stått inför. På 1800-talet hade vi phylloxerapesten som utplånade vingårdar över hela Europa. Det här är ändå något mycket värre.

Stigande temperaturer har inneburit att druvorna mognar snabbare i Spanien, vilket fått vinproducenterna att skynda på. För att bekämpa klimatkrisen blickar vintillverkare bakåt till det förflutna och tar tillbaka värmetoleranta druvsorter som de tidigare ignorerat.

Institute of Grapevine and Wine Sciences i La Rioja, Spanien, är ett av flera institut i Spanien som försöker stärka mångfalden av druvsorter. Deras ansträngningar har hjälpt till att öka antalet kommersiellt registrerade druvsorter i Spanien med hela 50 procent under de senaste två decennierna.

Läs mer HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr