Aboriginska spjut ska återlämnas

Nyheter.
Två aboriginer med spjut och sköldar, cirka 1920. (Foto: Herbert Basedow, National Museum of Australia / Wikipedia)
Två aboriginer med spjut och sköldar, cirka 1920. (Foto: Herbert Basedow, National Museum of Australia / Wikipedia)

SPJUT. En kolonial upptäcktsresande stal aboriginska spjut 1770. Nu efter några århundraden kommer de äntligen att återlämnas till Australien.

Enligt en artikel publicerad av CNN kommer fyra aboriginska spjut, som stals av den brittiske upptäcktsresanden James Cook 1770, att återlämnas till den aboriginska samhällsgemenskapen. Dessa spjut tros vara några av de äldsta bevarade artefakterna som samlats in av någon europé. När det begav sig tog Cook spjuten utan samtycke från aboriginerna som bodde i östra Australien. Fyra av de 40 spjuten presenterades senare för Trinity College av Lord Sandwich, och de har funnits i samlingen hos Cambridges museum för arkeologi och antropologi sedan 1914.

Noeleen Timbery, ordförande för La Perouse Aboriginal Land Council, kallar spjuten “enormt betydelsefulla ” och säger att de är en viktig länk till det förflutna, traditioner, kulturella sedvänjor och förfäder. Spjuten kommer förhoppningsvis att sändas till Australien under de kommande månaderna och kommer att inhyses i lokalsamhällets nya besökscenter.  

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr