66 dagar lång strejk på HarperCollins förlag

Nyheter.
Foto: Twitterkontot @hcpunion

STREJK. För en vecka sedan på torsdagskvällen meddelade HarperCollins en preliminär överenskommelse med sitt förbund om ett nytt kontrakt. Cirka 250 medlemmar hade då strejkat i 66 dagar.

Till skillnad från de andra stora internationella förlagen är HarperCollins det enda med långvarig facklig närvaro, med anor från 1940-talet, där det var känt som Harper & Row. Förbundet har överlevt flera fusioner och förvärv under de senaste 80 åren. Förbundet har historiskt sett kunnat förhandla med ledningen med minimala stridigheter, men i år var det annorlunda. Förhandlingen kom i en tid av branschövergripande debatt om strukturella förändringar. Vilket sin tur påverkat de böcker som förlagen satsat på. 

Förlagsbranschen står inför ekonomiska utmaningar på grund av den senaste tidens nedgång i efterfrågan på böcker. Det har blivit dyrare att publicera böcker och HarperCollins upplevde en vinstminskning på 102 miljoner dollar under det sista halvåret av 2022. Trots detta fortsatte facket strejka utanför HarperCollins kontor i finansdistriktet i New York i 60 dagar i bitter kallt väder.

— Vi har varit ute de senaste 60 dagarna, men ledningen korsat vår strejkgräns, säger Genessee Floressantos, biträdande publicist för den internationella försäljningsavdelningen på HarperCollins och strejkkapten för förbundet. De ser oss inte som individer. De tror att vi kommer att ge upp. De förstår inte.

I början av december 2021 inledde den fackliga ledningen på HarperCollins förhandlingar om ett nytt kontrakt. Förbundet försökte höja årslönen för sina medlemmar från 45 000 dollar till 50 000 dollar (fortfarande under de 56 718 dollar som Economic Policy Institute uppskattar vara en rimlig lön för en ensamstående vuxen i New York City), men företaget vägrade, med hänvisning till tidigare 25 procents höjning av minimilönen. Facket drev också på för större mångfaldsinitiativ och en facklig säkerhetsklausul för att underlätta för nyanställda att gå med i facket. Företaget motsatte sig dock klausulen och hävdade att avgifter bör förbli ett individuellt val.

Eftersom det gamla kontraktet gick ut i april drog förhandlingarna ut på tiden och facket gick ut i strejk i november. Strejken varade under thanksgiving, julen och nyår, och de strejkande arbetarna överlevde på pengar från strejkfonderna och arbetslöshetsersättningen. Det hjälpte till att täcka vissa utgifter men många av arbetarna var också vana vid låga inkomster, som Cassidy Miller vilken fick 33 000 dollar årligen på sitt första jobb på HarperCollins rival Macmillan rörlag.

– Jag förhandlade inte för jag trodde inte att jag kunde, säger hon.

Läs mer om strejken HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr