30årsjubileum för Göteborgs Kulturnatta i helgen

Nyheter.
I helgen arrangeras Göteborgs Kulturnatta för 30:e gången. (Foto: Göteborg Kulturnatta 2021)

KULTURNATT. Kulturnatta i Göteborg arrangeras för 30:e året i rad den 29:e och 30:e oktober och förlänger evenemanget till två dagar för att fira jubileumet. Fria kulturutövare skapar helgens kulturfestival tillsammans med Göteborgs Stad.

Kulturnatta

Program

När: 29 – 30 oktober
Var:
Olika platser i Göteborgs stad
Pris:
Fri entré
Arrangör: Göteborgs Stad

I helgen arrangeras Kulturnatta i Göteborg för 30:e gången och sträcker sig över två dygn istället för ett. Till den årliga kulturfestivalen kan vem som helst arrangera en programpunkt, som i år har blivit 150 stycken. Teatrar, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller öppet och bjuder in allmänheten till stadens samlade kulturliv med fri entré.

– Det blir en härlig mix av stort, smått, högt och lågt, som det brukar vara. Alltifrån ateljébesök hos konstnärer till specialprogram på institutionerna som Göteborgs Konstmuseum, Konsthallen eller Stadsmuseet, säger Björn Duivenvoorden, projektledare Kulturnatta, kulturförvaltningen.

Stadsbibliotekets trappa blir en scen under Kulturnattas två dagar och bjuder in aktuella musiker, författare och poeter till en after work. På Göteborgs stadsmuseum visar Generationsteatern Jeanette Forslunds Kvinndom, mod och morska kvinns, som speglar kvinnors villkor från Brödupproret 1917 fram till dagens Metoo. Den temporära konsthallen Jenin Grill Konsthall inleder sin första och sista Kulturnatta med release av tidskriften Gläntas senaste nummer och besök av författare och konstnärer som delar med sig av sina bästa metoder.

Kulturhuset Blå Stället har en workshop för personer med funktionsvariationer att skapa ett demonstrationståg av lera utifrån vilka frågor deltagarna tycker är viktiga att lyfta. ISHR Sweden (International Society for Human Rights) ordnar filmvisning av den prisbelönta dokumentären Letter from Masanjia, om en mamma från Oregon och en samvetsfånge från Kina som fick diktaturen att stänga hundratals arbetsläger. Det och mycket mer står på helgens program.

Det var kommunpolitikern Monica Påhlsson som gav förslag till en kulturnatt i Göteborg för 30 år sedan efter att ha besökt ett liknande evenemang i Linköping och sedan dess har den pågått. Duivenvoorden liknar Kulturnatta vid ett stort mingel i staden, där det skapas synergier mellan små aktörer och större institutioner som lyfter varandras program.

– Det som gör Kulturnatta så speciell är att så mycket händer på en komprimerad tid, och att det är gratis sänker tröskeln för människor att gå ut och uppleva mycket tillsammans, avslutar Duivenvoorden.

Kulturnatta

Program

När: 29 – 30 oktober
Var:
Olika platser i Göteborgs stad
Pris:
Fri entré
Arrangör: Göteborgs Stad

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr