Ture Sventons förlorade “s” återfunnet

Noterat.
ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat
NEW AGE. Ture Sventon med temlan förlorade sitt “s” ut i stora kosmos. Det har nu återfunnits och fått sin rätta plats framför efternamnet på New Age charlatanen Eckhart Tolle.

Stolligheten i hans lära består bland annat i att egot inte existerar. Detta motbevisas av att alla någon gång sett tillbaka på sitt felagerande och gjort annorlunda, bättrat sig. Det vill säga egot existerar och sträcks ut över tid.

Men det är klart, är man miljardär via pseudovetenskap behöver man inte tänka på framtiden.”Det är så härligt att leva i nuet.” Egots existens bevisas också av att det i alla tider funnits memoarer, romaner som odlar “minneskonsten” och därtill de flesta människors fascination över fotoalbum. “Åh, där är jag (egot) som sjuåring på julafton 1981”. Eckhart Stolles framgång vilar på en kombination av postmodern jag-uppfattning och den vilsenhet som uppstår i ett totalt individualiserat samhälle där känslan av tillhörighet reducerats.
 
Detta borde väl egentligen leda till större jag-uppfattning men här inträffar den finurliga paradox som Eckhart rider på: I stället för stärkt jag predikas jagupplösning och samma extatiska uppgång i något större som alltid uppstår i trasiga orostider. Det plågade läks inte genom att stärkas utan genom att det påstås inte existera över huvud taget. Det sargade sönderstressade egot opereras bort likt en svidande blindtarm.
 
Jesper Nordström
 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr