Noterat: Själsdöda män ser upp till Musk

Noterat.
Själsdöda män ser upp till kalla hårda miljardärer. SD, Elon Musk, Sverigedemokraterna
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

MUSK. Sverigedemokraten Tobias Andersson kritiserar protesterna mot Elon Musk och hans inställning till kollektivavtal. Det är signifikativt. Mångmiljardären Musk är ju en favorit för alla snorjärsar som själva inte blivit rika entreprenörer. På samma vis som Mussolini var favorit hos alla italienska pastafrossande morsgrisar. Den som har, symboliskt sett, liten snopp projicerar ofta sina drömmar på någon annan ställföreträdande fallos. Svaga människor gillar inte sant starka män, de gillar snarare den estetiska bilden och gestaltningen av starka män. Då behöver de inte själv göra något.

Där har vi skillnaden mellan Obama och Trump. Där den förre visade upp en varm och jordad faderlighet rev Trump i stället ner jubel genom att skräna ”grab them by the pussy”. Det där är mellanstadiegrabbarnas mentala nivå. Det är också skillnaden mellan en ledare och en idol, där den senare bara blir en tomt skramlande bild utan djup eller värme.

Själsdöda män ser alltså upp till kalla, hårda miljardärer och visar upp sin mentala fattigdom. Om de inte själva törs ”grab pussy” kan de projicera alla sina drömmar på någon som Trump. Vi andra av manligt kön gick vidare efter mellanstadiet. Vi plockade ner pojkrumsplanscherna av Lamborghini och Samantha Fox och mognade till något mer sammansatt.

JESPER NORDSTRÖM

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr