Noterat: KD och bibliotekskristendomen

Noterat.

Noterat-notiser-notis-Opulens

RELIGIÖST ALLVAR. “… och nådeligen – inte våldsamt, inte allt samtidigt fördela hjärtats ögonblick, fördela viljans tryck. Låt inte det som växer i tider av stillastående genast brännas ner av pupillernas feberaktiga strålglans.”

Orden är självaste Karol Woytyłas, mer känd som påven Johannes Paulus II.
Förutom att dra nytta av Andra Vatikankonciliets öppning mot existentialism och fenomenologi som teologiska verktyg skrev han en varm, ödmjuk men inte mesig poesi som typiskt nog Bo Setterlind översatte. Den djuplodande bokliga kristendomen.

Sen finns den vändning som Kristdemokraterna tagit upp i sin framtoning. Bara man ler klarar man allt. Usch nej, inte några gamla skäggiga tyskars böcker utan svep en jehovas-smoothie och hurta vidare i Jesusspåret som en annan vasaloppskung.

Det är inte utan att man även som vänsterröstare längtar tillbaka till den cognacssippande bibliotekskristendom partiet förut hade inom sig. Som kunde sin Thomas av Aquino. Som uppvisade bildning. Som inte alltid hade pupillers strålglans.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr