Noterat: De bör få litteraturpriset

Noterat/Kultur

FRIVILLIGA. Imorgon tillkännages som bekant nobelpriset i litteratur. Jag ogillar egentligen spekulationer men då det i sammanhanget kan fungera som lästips kommer här två högst osannolika men likväl värdiga namn. Poeterna Marin Sorescu och Gennadij Ajgi. Två döda författare, varför? Så slipper Akademien handskas med motvilliga pristagare som inte vill ha priset än mindre förknippas med en skandalomsusad akademi.

2018 års pris till rumänske poeten Sorescu (1936-1996) för ett rikt författarskap som rymmer humor, lekfullhet, absurdism – vars sena diktning, hopknåpad från en sjukhusbädd – på ett gripande sätt fångar en människas sista tid på jorden.

2019 års pris till tjuvavsjiska poeten Ajgi (1934-2006), vid sin levnad ofta Nobelpristippad, skrev både på tjuvavsjiska och ryska. Hans tjuvavsjiska dikter bör framhållas. Enkla skarpsynta och ömsinta, han lyckas där belysa det stora i det lilla.

Två män förvisso men inte vilka som helst.

Erik Bovin

LÄS FLER NOTISER

Följ oss eller gilla artikeln:
Prenumerera gratis
Twitter
Instagram
RSS

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

Gå till Toppen