Noterat: Aristokrater och gängkriminella lika som bär

Noterat.
ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat
MASKULINITET. Den franske statsvetaren Jean-Pierre Faye  lanserade “hästskoteorin” för att påvisa likheter mellan stalinism och nazism. Men ur en mer generell synpunkt kan teorin användas för att öppna ögonen för hur vissa saker bara till synes är skilda från varandra.

I ena änden av hästskon finns den italienska och franska aristokratin 
under renässans och barock. Överkultiverade dagdrivande påfåglar som inte verkar ha haft något annat för sig än att leta upp oförätter och duellera. Med ärvda gods och gårdar struttade de runt i varats olidliga lätthet och kanske såg de till slut risken för att dö för en mynningsladdad kula närmast som en kittlande lek.
 
I andra spetsen av hästskon finns de gängkriminella med lika irriterande upp-i-det-blå ideal: “cash, brudar och bilar”. Ideal som vi andra grabbar lämnade i pojkrummet vid 13 års ålder. Dessa högspända dagdrivare är överkänsliga för varje ny riktning vinden tar. Ett felaktigt ögonkast? Ett förfluget ord? Då måste automatvapnet fram liksom värjan i Paris för 300 år sedan. Denna falska uppblåsta maskulinitet. Hade det varit lite mer av rediga karlar över dem hade de väl tuggat sig igenom skolan med bra betyg, jobb och  ansvar. Den sorts maskulinitet som också kan kallas faderlig.
 
Jesper Nordström
 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr