Verkningsfullt bidrag till levande jazztradition

Musik.
Erik Palmberg är aktuell med ett nytt album.

JAZZ. Erik Palmberg har verkligen mejslat fram ett eget expressivt sound, konstaterar Bo Bjelvehammar.

In Between med Erik Palmberg
Prophone Records/Naxos

Erik Palmberg har växt upp i en musikalisk familj med massor av jazz och improvisation, och han har därtill omfattande studier bakom sig från Stockholm och Berlin.

Han följer nu upp debutalbumet First Lines (Stockholm Jazz Records) från 2018, med ett andra album, där han själv har skrivit alla sånger, utom jazzstandarden ”Taking a Chance of Love.”

Erik Palmberg har därtill tagit ett nytt steg med sin trumpet tillsammans med pianisten Anton Dromberg, som även är medproducent. Bredvid sig har de dessutom kvalificerade musiker som Karin Hammar på trombon och Hampus T Adami på barytonhorn.

Det märks redan på första spåret ”Pathways” att Erik Palmberg visar upp en större självständighet i sin musik och därmed en större frihet. Han vågar mera och modet leder även till nya och överraskande harmonier.

Allt andas en större mognad och en större tyngd som när han låter en impression, eller en detalj i en stämningsbild dominera och förmedla en särskild känsla, det kan vara av både närvaro, närhet och friskhet. Och så låter han fantasin löpa fritt, i måttliga mängder av improvisation.

Erik Palmberg har verkligen mejslat fram ett eget expressivt sound med trådar i nordisk musik och stabila förtöjningar i jazzens pollare.

Detta är en förstklassig produktion och ett verkningsfullt bidrag till en levande jazztradition.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr