Veckans vax: Jazzig gymnastik

Musik.
Skivfoto: Jesper Nordström. Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Inför sommaruppehållet för Veckans vax rundar Jesper Nordström av vårsäsongen. Det gör han genom att damma av en lp utgiven av Sveriges Radio med tv-profilen Bengt Bedrup.

Vår högstadieskola räknades som rektorsområdets mest problematiska. Här sattes det in starka karlakarlar som obehöriga lärare utifrån nån slags tanke om manliga förebilder, närpolisen kom och höll präktiga föredrag om vådan av rattonykterhet. Alltid med en sådan där burrande overheadapparat till hjälp och så fanns det Bengt Bedrups förnumstiga tal om nykterhet, på VHS och tjockteve som placerats på en sådan där rullvagn. För oss var han höjden av präktig och torr töntighet. Sett i perspektiv var den ”motelden” från lärare nog inte fel, det här var norra Granskogs-Skåne med sitt pärlband av bruksorter på dekis och hembränt i varje buske. Steget för Bedrup från att vara sportjournalist och ansikte för nykterhet till peppig hemgymnastikprofil är inte långt, och här har vi vinylen från eran som gav oss mellanmjölk och 6-8 skivor bröd om dagen.

Arne Domnérus spelar lagom-modern hushållsjazz och Bedrup instruerar med hurtig voiceover. Han samarbetade även med bensinbolag  och tanken var väl att locka ut folk till skog och mark. Bilen sågs som del i en friskvårdsrörelse, en möjlighet att komma ut från stadens rök och stök.

Fast här är väl omslaget mer en flirt med kraftkarlsideal i stil med Starke Adolf på Kiviks marknad.

Ju äldre, tröttare och gnälligt konservativ man blir, desto mer vettig framstår den här eran som med sina gymnastikskivor, sina kampanjer om kosthållning.

Staten ville en väl. Hur skulle den här lp-skivans grundidé om folkhälsa ta sig uttryck om den flyttades in i vår samtid? Att något av januariöverenskommelsens partier startar officiell yoga- och tantrakanal på youtube? Tanken svindlar.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr