Veckans vax: Disneysånger för fullvuxna

Musik
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Clemens Altgård fortsätter bläddra bland sina lp-skivor och plockar fram ett 80-talsalbum, skapat av skivproducenten Hal Willner, med hjälp av en lång rad artister.

 

I april, detta pandemins år, avled den legendariske skivproducenten Hal Willner i sviterna av covid-19, dagen efter sin födelsedag. Han blev 64 år. Mest känd är nog Willner för sina storslagna projekt där han samlade artister från olika genrer för att göra temaalbum av tribute-karaktär.

Genom att han förde samman jazzmusiker, utövare av klassisk musik, rockartister och singer-songwriters blev resultatet alltid överraskande. Och så satte förstås Hal Willner sin egen prägel på helheten likt en auteurregissör. Han gjorde temalbum med musik av Nino Rota (från Fellinis filmer), Kurt Weill och Charles Mingus, för att nämna några.

Men Willner producerade givetvis också album med enskilda artister, till exempel Lou Reed, Marianne Faithfull och Lucinda Williams. Därtill producerade han även skivor med författare som Allen Ginsberg och William S Burroughs.

I min vinylsamling har jag en av Willners i mitt tycke mest spännande konceptplattor, nämligen Stay Awake: Various Interpretations of Music from Vintage Disney Films, som utkom 1988. Ja, faktum är att jag faktiskt har två exemplar. Det första köpte jag när albumet var aktuellt, det andra när Radio Malmöhus öppnade portarna för att sälja ut sitt skivarkiv. Där hittade jag ett ex med en röd etikett där det står ”ankom v 45, 9/11 -88”. Jag kunde förstås inte motstå frestelsen att skaffa ett backupexemplar.

För två år sedan släpptes för övrigt albumet igen i samband med Record Store Day och då som en dubbel-lp. Inte med syftet att addera fler spår, utan för att få en ännu bättre ljudåtergivning.

Stay Awake är en fascinerande uppvisning i hur låtar som de flesta hört på bio eller hemma vid videon kan ges helt nya dimensioner.

Första spåret ”I’m getting wet and I don’t care at all” är ett medley där Ken Nordine, Bill Frisell, Wayne Horvitz, Natalie Merchant, Michael Stipe, Mark Bingham, The Roches och Los Lobos avlöser varandra och musiken hämtas från Pinocchio, Bambi och Djungelboken.

På det sista spåret dyker Ken Nordine och Bill Frisell upp igen men det är Ringo Starr och Herb Alpert som avslutar med en låt som väldigt många svenskar lyssnar på varje julafton, nämligen ”When you wish upon a star”.

Vi hjälper färfattare och kreatärer att formulera sin idé, att hitta rätt tilltal och att nå ut.

Däremellan bjuds det på låtar från flertalet klassiska Disneyfilmer (från den svunna era då animerad film fortfarande var ett hantverk).

Genomgående är det fina tolkningar med artister som Suzanne Vega, Buster Poindexter, Yma Sumac, Sun Ra & his Arkestra och The Replacements. Disneysånger för fullvuxna!

Ett smakprov på hur det låter finns här

CLEMENS ALTGÅRD

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Musik

Stabilt black metal-album

METAL. ”Andreas Lagios medelhavsvindsljuvliga och mångbottnade röst skapar tillsammans med kyrkokörssång och

Långsamhetens ritual

MUSIK. Nyligen kunde besökarna i Sankt Burchardi-kyrkan i den tyska staden Halberstadt