Trygghet i en värld av vilsenhet

Musik.
Jeanette Köhn sjunger öppet och hudnära. (Foto: Wikipedia)

VAGGVISOR. Bo Bjelvehammar njuter av att lyssna till ett album som fungerar som en rogivande resa.

Vaggvisor i oredans tid med Jeanette Köhn – Mats Bergström – Jonas Knutsson
Ladybird /Naxos

Oro och ångest föder en längtan efter trygghet och ro. Oro och ångest föder på samma sätt en saknad av tröst och tillit. Musik kan öppna nya fönster, musik kan hela och läka. Ge harmoni och balans. Skapa landskap av tystnader och låta barn och vuxna finna ro bortom larm och brus.

Vi lever alla i dagar av oreda och oordning, vi har svårt att uppfatta strukturer och klarhet, vi har svårt att navigera, svårt att finjustera våra instrument i en värld av desorganisation.

Detta album är en motkraft, en skön och rogivande resa, som skapar lugn och balans, musik i en väv av saga och magi.

Den ursprungliga idén föddes en sömnlös natt i Nordingrå. Jeanette Köhn planterade sedan idén hos Mats Bergström och Jonas Knutsson, musiker av världsklass på gitarr och saxofon.

Det finns en stor variationsrikedom i textmaterialet, allt från Alice Tegnér till Georg Riedel. Allt från klassiker som Videvisan och Trollmors sång till Barbro Lindgrens underbara texter och så Evert Taubes pärla “Som stjärnor små”. Det är skapelser i skönhet och stadga, som ger trygghet i en värld av vilsenhet.

Det är ett utsökt samspel på de nitton spåren – Jeanette Köhns hudnära och öppna sång, Mats Bergströms pålitliga självklarhet och så Jonas Knutssons skönhet och hemmastaddhet i all sorts musik, med stänk av vemod.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr