Stor jazz med Ellas Kapell

Musik.
Omslaget till det nya albumet med Ellas kapell. Jazz.
Omslaget till det nya albumet med Ellas kapell.

SKIVNYTT. ”Medlemmarna i Ellas Kapell går sina alldeles egna vägar, med en tyngd, närvaro och kraft som övertygar. Det är stor jazz!” konstaterar Bo Bjelvehammar efter att ha lyssnat på kvartettens nya album ”For all we know”.

For all we know med Ellas Kapell
Prophone Records/Naxos

Jazzkvartetten Ellas Kapell kommer nu med sitt tredje album, de tidigare två fick lysande kritik. De tolkar musik ur jazztraditionen med alldeles särskilda och nyskapande arrangemang.

Alla i kvartetten bidrar till detta. De fyra är: Lovisa Jennervall, sång, Manne Skafvenstedt, piano August Eriksson, kontrabas och Edvin Fridolfsson på trummor

De visar upp en samlad energi, men det ges utrymme för soloinsatser, på ett måttfullt sätt.

Temat för skivan är sorg och saknad, särskilt de olika nyanserna och påminnelserna.

Det finns mörka stämningar i musiken, men även tillstånd av ljus, som strilar in och gläntor, med åtminstone en blek sol.

En skärva eller en stråle kan plötsligt vända ett mörkt tillstånd, till ett ljust. Förtvivlan kan förvandlas till hopp och förtröstan.

Jag tänker på det när jag går förbi hästhagen och en omkullvält grindstolpe. På träden finns det kvar löv, som inte vinden rått på, men det är så här års en trött grönska.

Ellas kapell gör musik med en självklar auktoritet, utan tveksamheter och trevanden. Medlemmarna i Ellas Kapell går sina alldeles egna vägar, med en tyngd, närvaro och kraft som övertygar. Det är stor jazz!

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

 

Det senaste från Musik

0 0kr