Starkt Eva Dahlgren-album

Musik.
Eva Dahlgren. Bildkälla: Wikipedia. (Bakgrunden har modifierats av Opulens)

MUSIK. Eva Dahlgren är aktuell med ett nytt album. Susanne Liljedahl har lyssnat på det. “Allt som allt är det musik som tar en i besittning,” skriver hon.

 

Evalution av Eva Dahlgren
Härvor/Sony

Musiken och alla dess genrer är konstarter som påverkar känslolivet, speglar livet alla accenter och kan när det är som bäst till och med ta hela kroppen i besittning.

Utan musik skulle livet vara ett misstag, menade filosofen Friedrich Nietzsche.

Eva Dahlgren fick som artonåring ett genombrott i Melodifestivalen 1979 med Om jag skriver en sång. Sedan dess har repertoaren växlat mellan visor, ballader, pop och rock. Bland mina favoriter finns albumen Ung och stolt (1987) och En blekt blondins hjärta (1991), som kallats ett av hennes mest melankoliska album.

I mötet med dirigenten Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios symfoniorkester gjordes nutida klassisk musik med Jag vill se min älskade komma från det vilda (1995).

Genomgående höjer sig Eva Dahlgren över klämkäck schlagertrall, supermekanik, kitsch och blingbling. Så även i nya Evalution. Hennes femtonde album sedan debuten Finns det nån som bryr sig (1978). Närmast kan ordet Evalution associeras med den dahlgrenska nyfikenheten, sökandet och den inre utvecklingen. Ändå känns hon så väl igen i sina djupaste och mest genuina, känsliga uttryck med väl valda metaforer. Albumet har producerats av Johannes Berglund och de hade rubriken från en recension av ett Lana Del Rey-album, ”Ett kommersiellt självmord”, som motto för skapandet.

I podcasten Doubletrouble tillsammans med Efva Attling berättar hon själv om skapandet och musiken. Låten För dom andra handlar om att leva sitt liv för dem som inte längre kan och den gestaltar sig i ett rymdlikt sound.

Vackra Den jag är med Joakim Berg vill uttrycka det allmängiltiga och likheterna mellan oss människor snarare än olikheterna.

Och i alla byarna, i städer mellan vägarna. I drömmar, mellan tankarna. Är den jag är. I alla blåsippebackar. I skuggan av symbolerna. Genom dimridåerna. Är den jag är. Den du är… Och i sagorna. I alla människogudarna. I alla förtvivlade bönerna…

Låten Be för mig/Vendelsö är en barndomsskildring där Johan Renck medverkar. En bön som en tanke på någon annan för att ingjuta hopp.¨

I Taxi blir det svartare: Inga vita liljor, ingen blek tunn hud, inga ljusblå ögon, ingen jävla gud. Inget rosa skimmer. Ingen nostalgi. Jag känner skärpa och tittar på mitt liv…

Albumets kanske mest politiska text finns i Min bok som vänder sig mot den starka polariseringen i vår tid. Eva Dahlgren framstår alltid som starkt humanistiskt förankrad.

Vi hjälper författare och kreatörer att formulera sin idé, att hitta rätt tilltal och att nå ut.

I Evalution finns rörelser av förtvivlan, sorg ,vemod och böner, men det är inte becksvart. Hoppfullheten, ljuset och drömmarna bryter igenom. Både de drömmar som blev, och de som inte blev. Som i En liten sång om flykt och så avslutningen Jag är sol. Allt som allt är det musik som tar en i besittning.

SUSANNE LILJEDAHL
SUSANNE LILJEDAHL
info@opulens.se

 

 

 

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr