Starkt debutalbum med Ro-E

Musik.
Ro-E, spansk sångerska, låtskrivare och producent bosatt i Malmö.

ELECTRONICA. Allures är närmast den perfekta inramningen av hösten 2020. Med Trump och Biden som symbolen för allt Ro-E inte är och med den globala pandemin som fond, så blir den här skivan en idealisk kompanjon i höstmörkret, skriver Fredrik Reinedahl.

 

Allures med Ro-E
RåSounds

Jag säger det direkt: Det här debutalbumet bör ni inte missa!

Ro-E är en spansk sångerska, låtskrivare och producent bosatt i Malmö. Musiken innehåller mycket på en och samma gång, men temat är först och främst mörk ambient elektronica.

Det är så mycket som är bra med det här att det svårt att veta vart jag ska börja. Det jag omedelbart fastnar för är en känsla av att hamna i en parallellvärld till David Lynchs universum. Helt klart surrealistiskt och drömlikt.

Ro-E tar med sig sina latin-influenser och stöper om dem i en form som ibland skulle kunna vara Björk, ibland Portishead, eller varför inte Einstürzende Neubauten eller till och med PJ Harvey när hon är som minst rockig. I princip allt jag tycker borde finnas med på en sån här skiva finns också där, givet att det är en debut och att jag inte hade några förväntningar om hur det skulle låta.

I pressreleasen till plattan (som släpps officiellt den 16 oktober) beskrivs den som en postpatriarkal feberdröm, vilket inte blir mindre träffande eftersom Ro-E tidigare samarbetat med Stockholmsbaserade Cherish Label (Cherish släpper kvinnliga och icke-binära artister). Den här gången släpper Ro-E däremot på sitt eget bolag RåSound. Jag inser hur befriande det är att slippa tänka på hur det hade låtit om den ena eller andra manliga producenten med rätt CV för jobbet hade varit inblandad. Istället undrar jag varför det har behövt dröja så länge med kvinnoseparatistiska skivbolag och artister som gör sin grej utan att män dikterar villkoren.

Hursomhelst så är Allures närmast den perfekta inramningen av hösten 2020. Med Trump och Biden som symbolen för allt Ro-E inte är och med den globala pandemin som fond, så blir den här skivan en idealisk kompanjon i höstmörkret. Synd att den är lite kort bara.

FREDRIK REINEDAHL
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Omslaget till ett cd-samlingsalbum utgivet av skivbolaget Wagram.

Fransk chanson lever

INTRODUKTION. Thomas Wihlman ger här en introduktion till fransk chanson och dess
0 0kr