Raffinerad jazz från Island

Musik.
Stína Ágústsdóttir Trio är aktuella med albumet The Whale.

TRIO. Sångerskan Stína Ágústsdóttir är ett stort namn på Island, och har fått gett namn åt den jazztrio som nu är aktuella med albumet The Whale. Thomas Wihlman finner det det raffinerat och elegant.

The whale med Stína Ágústsdóttir Trio
Label: Smekkleysa
Distribution: Border
Studio/inspelning: Sundlaugin

Jag läser att valarna är havets jazzmusiker. Kanske är det därför titellåten i det nya albumet från jazzgruppen Stína Ágústsdóttir Trio heter The Whale. Alla medverkande på albumet är dessutom islänningar, så vi hittar också en annan koppling till valen, till den isländska valen och kanske också till valfångsten.

Sångerskan Stína Ágústsdóttir är ett stort namn på Island, som också hörts internationellt. Hon fått ge sitt namn åt Stína Áugustdóttir Trio och men i den vill jag gärna lyfta fram också de andra medverkande. Det handlar om pianisten och kompositören Anna Gréta Sigur∂ardóttir och gitarristen Mikael Máni Ásmundsson, som båda ger Stínas tydliga, kraftfulla men samtidigt behagliga och nyanserade röst ett fint understöd men också samspelar med varann på allra bästa sätt. Mikaels gitarrspel går från basklanger till harpoliknande uttryck, och samma variation hittar man hos Anna Gréta.

Stína Ágústsdóttir.

Experimentellt är det inte, även om albumet är utgivet på Björks bolag Smekkleysa och även om Stína hintat om kommande Björkinfluerat material. I stället är det mer traditionellt, men trots det raffinerat och elegant. Sex spår känns dock lite snålt, det måste givetvis bli fler album.

Till innehållet: Ytterst behagligt känns det att få njuta av inledningsspåret, Joni Mitchells “Both Sides Now”. För mig har den ofta känts uttjatad, så skönt att här få höra den här i ny fräschör, framfört med enkla med ändå sofistikerade medel. Sådant är också möjligt. Felder och Parks “After the Rain” tilltalar mig också, här har Stína Ágústsdóttir själv skrivit texten, “Dogs” av Damien Rice gillar jag också. Titelspåret, “The Whale”, tar jag inte till mig, kanske man måste vara islänning för det?

Hela trion har Sverigekopplingar, så i sinom postcovid-tid kanske vi får höra dem live. Till dess, njut av albumet The Whale.

THOMAS WIHLMAN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr