Radio 208 – The Station of the Stars

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Nu startar vi en sommarserie “Radio 208”. Lars Thulin kommer varje dag under Opulens sommaruppehåll att presentera en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter.

Reklam för Radio Luxembourg.
Reklam för Radio Luxembourg.

Piraten som stora delar av Europa älskade. Kallades Station of the Stars.

Ingen radiostation har betytt så mycket för popmusiken i Europa som Radio Luxembourg. På 1930-talet började den sända på långvåg, sedan på mellanvåg och frekvensen 208 meter, 1440 kHz.

Stationen lockade entreprenörer som inte gillade BBC:s monopol på brittisk radio. Sändarna i Luxemburg täckte Storbritannien. De byggdes ut och blev de starkaste i världen. I södra Sverige var mottagningen okej. I Mälardalen svajigt. Med en hyfsad antenn ändå njutbart.

Midsommarafton 1959 slogs Ingemar Johansson och Floyd Patterson om boxningens tungviktstitel i New York. Sveriges Radio vägrade befatta sig med boxning. Då sändes matchen med svensk kommentator via Radio Luxemburg. Miljoner lyssnade i gryningen. Ingo blev världsmästare.

Brittiska lagstiftare försökte stoppa stationen. Istället startade en ny pirat under 60-talet, Radio Caroline. Den sände från en skuta i Irländska Sjön. BBC gav upp och invigde 1967 en egen kanal för ung musik, Radio One. 1992 tystnade Radio Luxemburg. Tekniken hade sprungit förbi piraten. MTV från rymden var nu fönstret för skivindustrin.

Låt mig ta dig genom sommaren. Med början i morgon kommer 45 låtar. Varför den siffran? Skivor snurrade med 33, eller 45, varv i minuten. Singlar, som är roligast, kräver 45.

Musiken är nästan bara från 60-talet, stationens storhetstid. Jag har valt de låtar jag minns bäst. Men skippat storsäljare som Beatles, Kinks, Stones. Vill mer uppnå känslan: åh, den här hade jag nästan glömt.

Och här kan ni finjustera frekvens och volym med örongodis från 1965.

LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Timo Kangas, Kangas klanger, jazz, western swing, ESC, country, honky tonk, bluegrass, skivnytt, lp-skivor, spotify,

Musik så in i Norden

SKIVNYTT. Pitepalt-country möter Elvis och Dylans veteraner. En finsk Eurovision-dirigent som blivit
0 0kr