Petter Bergander Trio sprider hopp och glädje

Musik.
Bergander, Petter Bergander Trio, jazz, jazzmusik
Omslaget till det aktuella albumet “Watershed” Petter Bergander Trio.

JAZZ. ”Det finns som helhet i musiken både en lyrisk mättnad och en improvisatorisk lekfullhet,” skriver Bo Bjelvehammar, som lyssnat till ”Watershed” med Petter Bergander Trio.

Watershed med Petter Bergander Trio
Prophone Records

”Watershed” är Petter Berganders tredje album, han återfinns själv på piano och som kompositör, Eva Kruse spelar kontrabas och på trummor finns Robert Mehmet Sinan Ikiz. På albumet blandas jazz med modernare beats och även med visa.

Watershed betyder i det här sammanhanget vattendelare, någonting som splittrar, en avgörande händelse eller företeelse. Detta kan ske på makronivå bland grupper av människor eller i tankeströmmar. Men det kan även ske inom familjen, mellan vänner och så kan det vara konflikter inom oss själva.

Detta är en vanlig företeelse och drabbar nästan alla, i förtäckta hot eller öppna sår.

Med Petter Bergander Trio blir musiken till en oas, där du kan samla energi och få nya krafter för att gå vidare. Musiken kan också ge tröst i en mycket orolig tid, där bränderna i världen, bara blir fler och fler.

Petter Bergander Trio uppvisar både en enkelhet och ett otvunget allvar, som bejakar det vackra, ger hopp till oss alla och sprider både energi och glädje.

Det finns på spåren skilda kommentarer till företeelser i världen och i vår närhet. Som på det första spåret där barn ska resa till staden Lviv i västra delen av Ukraina medan föräldrarna ska stanna och strida. Kanske är det sista gången, som de ser varandra.

På ett annat spår hyllas den vackra kronärtsblåvingen för sin skönhet. Det är för övrigt en starkt hotad fjärilsart.

Det finns som helhet i musiken både en lyrisk mättnad och en improvisatorisk lekfullhet.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr