Nya ljud: Rebotini, Cave och Ossler

Musik.
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

 

POP/ROCK. Den här veckan har Hanna Chawki återigen hittat tre rikiga pärlor.

Jag fick upp ögonen för den franska musikern och kompositören Arnaud Rebotini när jag såg filmen 120 Battements Par Minute för några år sedan, vilken Rebotini gjort soundtracket till. Elektronisk elegant musik.

Under 2021 har Rebotini släppt flera singlar, den senaste nu i oktober: OUTLAW.

Rak, hård, farlig och utanför lagen.

Rebotini sjunger på engelska om att leka med elden och att han inte känner någon rädsla och sången ekar ut i den hotfulla Paris-natten – outlaw, outlaw, outlaw… Härligt barnsligt och allvarligt på samma gång. Mosaique Records.

Nick Cave & The Bad Seeds har släppt en 27 låtar lång samlingsplatta på Mute Records. B-sides & Rarites (Part II). En skatt som börjar med det charmiga spåret “Hey Little Firing Squad”.  Glatt bohemiskt sväng som påminner om ljuva tider.

En fin duett med Debbie Harry, “Free to Walk”, med smakfull slide. Det är ett pärlband av låtar. “Push the sky away” med Melbourne symfoniorkester  som komp, intim och maffig. “Opium eyes”, en skön låt och en skön titel.

Det är sensuellt och suggestivt. Mjuka njutbara klanger i instrumentallåten Intrumental #33.

Skivan andas frihet.

Svenska musikern Pelle Ossler som alstrar elektriska vågor av intensifierat  mörker på skiva efter skiva kommer med en ny platta Regn av glas som öppnas med ett noisigt  intro som utlovar skrämmande tider. Sedan kommer den ödesmättade Svarta svan. Ossler vrålar på skånska till ett komp som slår sig fram genom en ocean av smärta.

På titelmelodin “Regn av glas” sjunger Ossler okonstlat och nära. Stagnerad sorg framskrider på spår efter spår. Plågade tillstånd av svart händelselöshet. En promenad i dödsriket.

Man längtar efter att fördämningen ska brista och det gör den i rocknroll-låtarna där Ossler är självsäkert ilsken som på “Han den han. På sista låten “Gare du Nord” kompas Ossler av ett försiktigt pianoklink. Han sitter på tåget och tittar ut på olika städer som far förbi. Tryggt och välbekant, samtidigt hör man illavarslande skeva ljud puttra i flanken och man vet – TO BE CONTINUED… Släpps på bolaget ST4T.

HANNA CHAWKI
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr