Nya ljud: Bo Åkerström, Hollow Ship och Pond

Musik.
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

POP/ROCK. Hanna Chawki har botaniserat bland aktuella musiksläpp med pop- och rockartister och hittat tre pärlor. Det blir musik i amerikansk protestsångsstil, fast på svenska, flummig spacerock och en verkligt dansant låt.

Bo Åkerström från bandet Torsson släppte den 18 oktober 2021 sin första soloskiva någonsin. Samma dag fyllde Åkerström dessutom 69 år. Plattan heter Remington och första spåret är en härlig liten låt som heter ”Sannolika skäl” där dur och moll blandas på ett ljuvligt sätt.

Åkerström sjunger njutbart, lätt nasalt, orden uttalas smakfullt som om de gled runt i hans mun som gräddkolor.

Det påminner om gamla tiders amerikanska protestsånger. Lunkar behagligt fram utan att bli tråkiga. Ytterst välspelat. Med på skivan är bland annat Nisse Hellberg från Wilmer X.

Åkerström är även professor på Biomedicinskt centrum i Lund. En man som djupdykt i minst två ämnen. Musik och medicin. Jag kan inte uttala mig om hans medicinkunskaper men att han kan sitt hantverk när det kommer till musiken, den saken är klar.

Fem stjärnor av Chawki för Åkerströms oemotståndliga sångstil!

Den 19 november ger det stockholmska skivbolaget PNKSLM ut en deluxe-variant av Hollow ships debut Future Remains som bandet släppte förra året. Den nya utgåvan innehåller tre spår som inte fanns på första plattan, bland annat ett 16 minuters jam som börjar försiktigt med gitarrplonk för att växa ut i en galax av fina flumljud. Det är batteristen Mårten Magnefors, Johannes Cronqvist på bas, Greve Vincent Vensal (från Magna Mater) och Thomas E Frank (Den Stora Vilan) på gitarr och sång.

De gästas av bland andra syntproffset Jerker Jarold från legendariska URAN Gbg. Nya låten och singeln ”Where are we now” kickar igång energiskt med pigga gitarrer och spacesyntar, drar iväg i instrumentala flippexesser och efter det falsettsång och flöjtljud. Skönt! Greve Vincent Vensal sjunger med både bett och sexighet på ”Chasing Shadows”. Den gungar fram i latinostil. Santana tillsammans med Den stora Vilan på liten tripp. Hollow Ship är från Göteborg men Frank & company har ambitioner, skicklighet och fantasi som känns mer intergalaktisk än göteborgsk.

Inspelningen är gjord på Ljudvalvet och Welfare sounds. Två studior i västra delarna av Göteborg.

Ett annat band som kan funka när man vill ägna sig åt hälsosam eskapism, bort från galningarnas hemvist JORDEN, är bandet Pond från Australien. De gav just ut en ny skiva som heter 9, gissningsvis för att den består av 9 låtar.

En del av dem är väldigt sömniga och dem hoppar jag glatt över och väljer att upprepa det i mitt tycke bästa spåret, en otroligt snygg låt ”America’s Cup”. Svängig, bra att dansa till, sång med attityd, en melodi som hittar på oväntade saker, flera gånger.

Jag känner att jag lyfter upp mot sfärerna varenda gång jag lyssnar på den låten. Man tar del av den pågående apokalypsen, på distans, med ett snett leende och ett par danssteg.

HANNA CHAWKI
info@opulens.se

 

 

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr