Musiker av högsta kaliber

Musik.
Anders Hagberg. Bildkälla: Wikipedia. Bildmodifiering: Opulens.

VÄRLDSMUSIK. Anders Hagberg har funnit medmusiker av högsta kaliber – Johannes Lundberg, Joona Toivanen och Helge Anders Norbakken, tillsammans skapar de världsmusik av världsklass, skriver Bo Bjelvehammar som lyssnat på nya skivan North.

 

North av Anders Hagberg
Prophone/Naxos

Anders Hagberg, professor i musikalisk gestaltning och improvisation, reser över stora delar av världen, han låter sig inspireras och influeras av musiker och musik i skilda kulturer, inte sällan låter han närgångna möten med människor, natur och platser befrukta sina kompositioner. Det känns helt utan mening att genrebestämma hans musik. Han är en musikresande i gränslandet mellan jazz, folk – och kammarmusik.

Det går med bestämdhet att säga att han är flöjtist, sopransaxofonist och kompositör. För att bevara platser, för att inte glömma människor eller möten med nya ljudbilder, så låter han allt leva vidare i sin musik. Dessa spår och reflexer, finns även på detta album.

Nämnas bör en ömsint hyllning till den nu bortgångna jojkaren Inga Juuso, liksom till öarna i norr, Färöarna, där Anders Hagberg har samarbetat med konstnärer under lång tid. Men han känner inga territoriella gränser. Han känner sig även hemma på Montmartre i Paris. Lyssna på spåret Avenue Junot!

Det säregna med Anders Hagberg är hans öppna sinnelag, hans generositet mot sina medmusiker och den ständiga beredskapen att möta det oförutsägbara, det slumpmässiga. Att låta nya klangbilder födas i ögonblicket. Att fånga samspelet i stunden och driva det vidare, antingen på flöjt eller saxofon. Att skapa några linjer och skisser, och så fullborda allt på ett visst sätt till en gjuten helhet, eller ett närmande mot en helhet.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Samma förhållningssätt präglar fotografen Saul Leiters sätt att arbeta med formgivningen av albumet.

Anders Hagberg har funnit medmusiker av högsta kaliber – Johannes Lundberg, Joona Toivanen och Helge Anders Norbakken, tillsammans skapar de världsmusik av världsklass.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr