Melodisk och lyrisk jazz

Musik.
Östergren Strömkvist Trio.

JAZZ. I dessa orostider är det en befrielse, en rening, att stiga in i deras melodiska och lyriska klangvärld, skriver Bo Bjelvehammar om ett nytt jazzalbum med Östergren Strömkvist Trio, Liam’s Labyrinth.

 

Liam´s Labyrinth med Östergren Strömkvist Trio
Mardano Records

Martin Östergren och Dan Strömkvist är rutinerade musiker och de är fullblodsproffs, som har kompat andra storheter både på turnéer och i studior, Nu lämnar de alla trygghetslinor och alla rum av bekvämlighet och ger sig ut på egna äventyr. Resultatet är ett debutalbum med tolv spår, som kan genrebestämmas som jazz med nordiska toner och influenser från den amerikanska jazztraditionen.

Sättningen är klassisk, Martin Östergren på piano, Dan Strömkvist på trummor och Josef Kallerdahl på bas, alltså ett jazzpiano-trio-format. Gruppen står bakom alla kompositioner.

Efter skilda stadier av förberedelser, utbyte av idéer och repetitioner, föddes devisen, som blev credot för inspelningen – en dag, ett rum och en platta. Allt skulle födas och förlösas i stunden, på platsen och med ett stöd av varandra. Inga eviga omtagningar, inget filande och raspande, inga justeringar för att nå den onåbara perfektionen.

Det blev alltså många förstatagningar, utan pålägg i efterhand. För detta krävs en lyhördhet för varandra, en närvarande uppmärksamhet på vad andra gör, en tilltro till sig själv och gruppens gemensamma styrka. Den energin och dynamiken känns på flera av spåren, det vilar även en lätthet och en intuitiv lekfullhet över det mesta.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

I dessa orostider är det en befrielse, en rening, att stiga in i deras melodiska och lyriska klangvärld.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr