Melodisk och fascinerande

Musik.
Julia Strzalek.

JAZZ. Julia Strzalek befäster sin position som stjärna på jazzhimlen. Det gör hon genom att arbeta på samma sätt som tidigare med sina kompositioner, fri, full av rörelse, melodisk och fascinerande. Med stora melodier rör hon sig i yviga ljudlandskap, skriver Bo Bjelvehammar.

 

TVÅ med Julia Strzalek
Armadillo Recordings
Jazz

Det här är omslaget till singelsläppet “Snirkelhushistorie” från albumet TVÅ som släpps officiellt den 20 november.
Musiker: Julia Strzalek – alt-och sopransaxofon, komposition, Karoline Wallace – sång, text, Niklas Barnö – trumpet, Mats Äleklint – trombon, Johan Graden – piano, synth, Vilhelm Bromander – kontrabas, Konrad Agnas – trummor.

Julia Strzalek arbetar som saxofonist och kompositör i Stockholm. Hon har studerat vid Musikhögskolan i Mannheim och på jazzlinjen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

2016 kom hennes debut, en dubbel-cd, med namnet Kolibri. Den visade hennes emblematiska kvaliteter, flyhänthet och idérikedom. Dessutom bryr hon sig inte om genremurar och gränser mot traditioner. Gränser ser hon som en möjlighet att överträda, överskrida och skapa nytt. Musiken fick välförtjänt ett mycket gott mottagande.

Nu är hon tillbaka med ett nytt album med namnet TVÅ, som släpps på alla digitala plattformar, cd och lp.

Faktum är att Julia Strzalek befäster sin position som stjärna på jazzhimlen. Det gör hon genom att arbeta på samma sätt som tidigare med sina kompositioner, fri, full av rörelse, melodisk och fascinerande. Med stora melodier rör hon sig i yviga ljudlandskap.

Dessutom får alla musiker ta plats och visa sina egenarter. Jag fastnar särskilt för Niklas Barnös trumpetspel och Vilhelm Bromanders tunga, starka bas. Och det finns koder, spår och tecken på de olika spåren, som pekar mot traditionell jazz, men även pop och frijazz.

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Musik

0 0kr