Livet Nord inger kraft och mod med ”Paperbird”

Musik.
Livet Nord är skivaktuell med albumet "Paperbird". Jazz, folkmusik
Livet Nord är skivaktuell med albumet “Paperbird” på Kakafon Records.

JAZZ/FOLKMUSIK. ”Det är musik med stråk av vemod, men lika ofta inger den mod och kraft till lyssnarna. Och skönhet – som en vindstilla sommarmorgon,” skriver Bo Bjelvehammar som lyssnat på albumet ”Paperbird” med Livet Nord.

Paperbird med Livet Nord
Kakafon Records

Violinisten Livet Nord har rest jorden runt både med New Tide Orchestra och Kaja och hon har medverkat i ett flertal andra musikgrupper, liksom i dans – och teaterföreställningar.

Efter att ha spelat på ett stort antal album med andra, släpper hon nu sitt första soloalbum ”Paperbird”.  

Livet Nord har samlat en stor ask av intryck från skilda källor för påverkan och inflytande, hon har kommenterat detta personligen och låter känslouttryck trängas med varandra och vara bredvid varandra. Hon har stöd i sitt arbete av nitton gästmusiker, från Jonas Knutsson till Lisa Långbacka.

Allt tog sin början i en cirkusföreställning om sorg, där en liten flicka sörjer en död fågel. I en av scenerna viker Livet Nord en pappersfågel, som tröst åt flickan i sorg.

Förvandling

Fågeln får följa med in i skapelseprocessen i albumet och förvandlas till en koltrast, en fågel som kommer med bud om sorg, men som även skänker tröst, energi och glädje.

Saknaden har skilda skepnader och sorgen skiftande ansikten. Dessa faser och skeden gestaltar musiken på ett utmärkt sätt.

Originellt

Både färg och ton är något särskilt och originellt. Det är musik med stråk av vemod, men lika ofta inger den mod och kraft till lyssnarna. Och skönhet – som en vindstilla sommarmorgon, med en stor klunga nigande blåklockor och ett hav av hundlokor.

Det starkaste spåret är ”Nu slår en blomma ut”, Livet Nords egen tonsättning av Stig Dagermans dikt om hur bomberna föll över Nagasaki och Hiroshima.

”Nu slår en blomma ut
i kalla kvällen
Nu lyfter fågeln som är
gjord av eld.”

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr