Låtar om naturen och om matlagning

Musik/Kultur
Sofia Thesaurus med band.

MUSIK. Thomas Wihlman har lyssnat på Sofia Thesaurus album Din Bark Min Hud. Han tar inte till överord men gillar vad han hör.

 

Din Bark Min Hud av Sofia Thesaurus 
Skivbolag: Karamell Records, 2020

Projektet Din Bark Min Hud är förutom en skiva även en bok, och en konsert samt ett skapande skola-projekt för grundskolan. Musiken är inspelad på Studio Möllan och släppt på Sofias eget skivbolag Karamell Records. Bandmedlemmar: Sofia Thesaurus (Thelin), text, musik, sång, gitarr och piano, Per Knagg, kontrabas och sång, Måns Persson, gitarr, Johan Olsson, dragspel, piano och sång, Ida Karlsson, saxofon, Dan Knagg, slagverk och sång.

Men, vad konstigt. Sofia Thesaurus, vem är det? Thesaurus, är inte det synonymordbok, vad menas?

Jag lyssnar på albumet Din Bark Min Hud, tio låtar om en skogsträdgård, om naturen och om matlagning. Ett album som släpptes nyligen, premiären var på Barnens Scen i Malmö. Musik som kan vara för någon som Bosse elva månader och Bosses mamma och Bosses pappa.

Bosses mamma hon påtar och gräver i svärmors koloniträdgård, så fort hon får tillfälle. Hon är också så musikalisk, hon kommer att gilla detta. Vad säger Bosse själv? Stora ögon och ”mm, mmm, mmm”.

Vad säger recensenten i mig? Ja, det finns en touch av Antonio Carlos Jobim och bossanova. Ja, lite då, det är bra insomningsmusik för små barn. Det finns även jazz, folkmusik med mera.

Varför är en del låtar på svenska och en del på engelska? Parsley, Sage, Rosemary and Thyme – ja, det är det, nej, nej, det är inte Simon och Garfunkels gamla komposition.

Annars tycker jag som i en sång: ”det bästa jag vet är svampomelett och nu ska jag lära mig att laga den rätt”. Varför inte? På tiden!

Det där dragspelet gillar jag. Bra jobbat Johan Olsson! Tekniskt sett är det ett lite för starkt ackompanjemang, något som går ut över sång och text. Tyvärr är det en rådande trend, något som en del andra artister inte heller är förtjusta i.

Är det enastående sång, musikalitet och kreativitet? Tja, det är väl överord. Det är kompetent och helt okej. Och det räcker nog till för Bosse och Bosses mamma.

Det här kunde Stefan Sundström ha gjort. I stället är han ute och far i köpcentrum med nya plattan Domedagspredikan.  Tror jag tar den här i stället. Skogsträdgården ska leva!

THOMAS WIHLMAN

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

Skriv och väx!

NOVELLTÄVLING. I tisdags lanserade Opulens tillsammans med vår ägare Ekström & Garay