Julskiva med bredd och variation

Musik
Trio X of Sweden. (Bildkälla: Trio X of Swedens Facebooksida).

INSTRUMENTALT. Julen närmar sig. Bo Bjelvehammar har lyssnat på ett aktuellt Trio X of Sweden-album med idel instrumental julmusik. Han konstaterar att det är både brett och varierat.

Veni Veni Emmanuel med Trio X of Sweden
Prophone Records/Naxos

Trio X of Sweden ger ut instrumental julmusik med en pianotrio. Den första julskivan kom 2003, In dulci jubilo, nu kommer nummer två, Veni Veni Emmanuel, med en hel del gammal, medeltida musik, några moderna sånger och något relativt nykomponerat. Bra bredd och variation.

Trio X of Sweden är en av tre ensembler vid den regionala musikorganisationen i Uppland. Trion består av Lennart Simonsson på piano, Per V Johansson på bas och Joakim Ekberg på trummor.

De tio spåren leder oss i olika riktningar vid lyssnandet, som alltid personligt och med inriktning på våra referenser och minnen. Spår sex leder till en av julfirandets höjdpunkter, Karl Bertil Jonssons julafton, här får vi en tolkning av huvudtemat med Gunnar Svenssons musik. Trion arbetar här, som på de andra spåren, med en teknisk fulländning och en kreativ briljans.

På ett annat spår finns den tyska psalmen ”Es ist ein Ros entsprungen”. Det är en hymn med rötter i 1400-talet. Jag minns hur vår tysklärare brukade sjunga den vid morgonsamlingen i december. Efter sångövningen fick vi i klassrummet öva på översättningen, i tid och otid.

En blomma skär och blid
mitt i den kalla vinter
i midnatts mörka tid

Så tårdrypande vackert! Nästan som på spår åtta ”Stjärngossar” efter en dikt av Erik Axel Karlfeldt, som skriver om ett ljus i en by och en gammal kvinna, som vänder bort sitt ansikte, kvidande och lidande.

Som sagt är det en bra variation och spännvidd på albumet. Önskvärt vore att trion tog ut svängarna lite mera, som den gör på titelspåret. Lämna det förutsägbara, överraska!

BO BJELVEHAMMAR

Det senaste från Musik