Jazz som förmedlar hopp

Musik.
Vivian Buczek.

JAZZ. Vivian Buczek ger oss med sin sång både ett moget seende och tilltro till en ljus framtid, skriver Bo Bjelvehammar, som lyssnat på en nysläppt singel.

 

Better Days Ahead av Vivian Buczek
Musik och text av Vivian Buczek
Gästartister: Johnny Åman, Karl-Martin Almqvist
Prophone Records

Vivian Buczek är en av våra främsta jazzsångerskor, det har hon visat med albumen Ella Lives och A Woman´s Voice. Nu kommer hon med en singel, som är ett smakprov från en skiva, som kommer till våren på produktionsbolaget Prophone Records.

Hon har polska rötter,  är uppväxt med musik, hennes far är trombonist och hennes mor är pianist och vibrafonist. Grundutbildningen fick Buczek på Heleneholms musikgymnasium och hon studerade sedan vidare på Malmö Musikhögskola.

Utgångspunkten för den nya låten är nuet och framtiden, som är full av frågor och ovisshet, allt påminner om Kafkas värld, absurd, oviss och hotfull.

Vivian Buczek känner både en saknad och en längtan. Bakom sig lämnar hon tider präglade av pessimism, sorg och onda handlingar, med sprängningar, bränder och skjutningar.

Vi kan inte sluta reagera, trots att löven är brända och grenarna blev bruna, vi måste tro på en framtid, där de nya dagarna är tvättade, som våra nya fönster. (Fritt efter Arsenij Tarkovskij).

Vivian Buczek ger oss med sin sång både ett moget seende och tilltro till en ljus framtid.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Musik

0 0kr