Jazz fusion utan återvändsgränder

Musik/Kultur.
Forq. Bilden modifierad av Opulens.

EXPERIMENTELL MUSIK. Forq känner inga genregränser, de rör sig fritt över dem med stor lätthet. Bäst av allt är den stora kärleken till att experimentera och improvisera. Musiken gör både avtryck och intryck, som varar länge, skriver Bo Bjelvehammar.

 

Four av Forq
Forqmusic

Den amerikanska fusionkvartetten Forq är en avknoppning från Snarky Puppy. Dess medlemmar är Chris McQueen, Henry Hey, Kevin Scott och Jason JT Thomas.

Kvartetten har rutin och bredd över landgränser, tid och genretillhörighet. Forq har gjort musik och turnerat med världsartister. Det är egentligen självklart; de utgör nu ett världsband.

Musiken är både högoktanig och kraftfull, med ett professionellt samspel och avancerade solon. Det är som att följa med på en resa, utan utstakade mål och snitslade vägar. Det sker överraskningar, det blir aldrig långsamt eller enahanda vid lyssningen.

Det puttras inte fram lugnt och tryggt, hastigheten är hela tiden hög; ett av spåren heter betecknande nog Rally.

De befinner sig ständigt i zoner av frihet, i en trapets utan skyddsnät. De reder upp allt med en lekfull energi, tack vare sin rutin och sina tekniska skickligheter. Trapets är en god metafor, deras musik är både dansant och ekvilibristisk.

Forq känner inga genregränser, de rör sig fritt över dem med stor lätthet. Bäst av allt är den stora kärleken till att experimentera och improvisera. Musiken gör både avtryck och intryck, som varar länge.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Kultur

0 0kr