Jag längtar hem sen åtta långa år

Musik/Kultur.
Manne Skafvenstedt (piano), Anders Langørgen (bas), Lovisa Jennervall (sång) och Edvin Fridolfsson (trummor). Foto: Elvira Glänte.

JAZZ. Alla i ensemblen har mod att utmana, kraft att betvinga konventioner och energier att se bortom det normsatta och påbjudna. Därför blir det så bra. Nya stjärnor på jazzhimlen! skriver Bo Bjelvehammar, som lyssnat på Longing med Ellas Kapell. 

 

 

Longing av Ellas Kapell
Prophone Records

Orden i rubriken har jag inte hittat på själv, de har jag lånat från Verner von Heidenstam, en av våra stora författare, som ofta längtade hem till Övralid, han längtade efter att se molnen pressa över bergen, ett stycke bort. Eller kanske kände han bara en stor saknad efter att inte kunna se skyar av blom i ett slånbärsbuskage en tidig senvårdag.

Längtan är ett sammansatt ord, som går bredvid saknad, under en lång tid har vi varit utan någonting och vi känner ett starkt inre behov av en förnyad kontakt, ett nytt möte – det kan gälla en person, en händelse, en upplevelse eller en verksamhet. Inte sällan handlar det om behov av närhet och ömhet.

Ellas Kapell benämner sitt debutalbum Longing, åtta kompositioner, som alla på ett eller annat sätt kretsar kring temat längtan, en längtan bort från något oönskat, en längtan till en annan tid eller till nya upplevelser. Tillståndet längtan kan även ta märkliga vägar, de kan vara svårt att precisera innehållet och riktningen på en längtan. Vad är det vi längtar till eller efter?

Ellas Kapell var ursprungligen ett projekt med en gemensam kärlek till Ella Fitzgerald, nu har arbetet vidgats, växt och formats av de fyra musikerna. Det omfamnar modern jazz i kvartettformat, älskade jazzpärlor får nya arrangemang och det skapas ljudbilder, som både är särartade, lekfulla och nästan så överraskande ibland att du öronsnavar vid lyssnandet. Men alltid är det melodiskt och rytmiskt!

Det är en helhet, där alla fyra bidrar, det känns som fyra betydande och omistliga delar av en organisk enhet, fyra av spåren är förstärkta med en gästmusiker, Klas Lindquist på saxofon och klarinett.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Det finns i ensemblen en stor trygghet, det skapar i sig en frihet, till enskilda uttryck, det är hela tiden olika stämningsläge på de olika spåren, som både överraskar och övertygar. Alla har mod att utmana, kraft att betvinga konventioner och energier att se bortom det normsatta och påbjudna. Därför blir det så bra. Nya stjärnor på jazzhimlen!

Ordet kapell är ovanligt men klädsamt på en mindre orkester eller musikgrupp; jag minns genast två, Röda Kapellet, en tysk orkester, men även en motståndsorganisation och så Hamra Kapell på Gotland, men det har absolut ingenting med Ellas Kapell att göra.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Kultur

0 0kr